Hlavní obsah

Pracovní trh EU se pro Čechy náhle uzavírá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Chtěli jste pracovat po rozšíření Evropské unie v západní Evropě? Máte pravděpodobně smůlu. Po velkých slibech se ukazuje, že jediným státem, který neuzavře svůj pracovní trh před občany z desítky zemí přistupujících k Unii, bude Irsko. Napsal to ve čtvrtek internetový deník euobserver.com.

Foto: Milan Haluška
Článek

"Máme stejné názory. Jsme si jisti, že volný pohyb zaměstnanců po prvním květnu neohrozí náš pracovní trh," uvedla dnes irská vláda ve svém prohlášení.

Dublin zůstal symbolicky osamocen. Země, jež nyní předsedá EU, zatím jako jediná ze "starých" členských států neuvažuje o uzavření pracovního trhu.

Rozporuplný Blair

S Irskem dlouho držela krok Velká Británie - po ostré diskusi koncem ledna ze svých slibů couvá.

Potvrdil to také projev tamního premiéra Tonyho Blaira. Ten ve středu v parlamentu uvedl, že "vláda původní sliby o uvolnění pracovního trhu po 1. květnu zevrubně přehodnotí".

"Je důležité, že jsme zjistili, že příliv osob ze států přistupujících k Unii s sebou přináší potenciální rizika," řekl Blair zákonodárcům.

"Právě proto nyní přezkoumáváme výsady, které jsme poskytli, a pokud je pravda, že odvolání těchto výsad bude znamenat, že se s tímto problémem vyrovnáme, uděláme to," dodal.

Současné prohlášení ostře kontrastuje s Blairovými výroky pronesenými ani ne před dvanácti měsíci. Britský předseda vlády jak na summitu EU v Kodani, tak v Aténách všechny přítomné novináře přesvědčoval, že jeho země půjde všem příkladem a občanům unijních nováčků "plně otevře své dveře".

Blairův mluvčí podle posledních zpráv britských médiích informace o uzavření pracovního trhu dementoval. Vláda údajně o žádných omezeních neuvažuje. Premiér však sám skutečný stav věcí novinářům dosud nevysvětlil.

Bojí se Romů

"Britové a Irové se bojí zejména přílivu Romů, kteří budou žádat sociální dávky bez toho, aby pracovali. Tady vůbec nejde o zvýšení nezaměstnanosti, ale strach, že by jim mohli tito lidé zruinovat sociální systém," sdělila Novinkám Lucie Langerova žijící momentálně v Irsku.

"Britský Guardian dnes uvadí, ze Romové hlavně z Česka, Slovenska a Maďarska se po vstupu do EU pohrnou na západ, kde budou žádat o socialní podporu. Deník také píše, že Romové jsou v Česku diskriminovaní, utlačovaní a perzekuovaní. Vše doplňuje obrázek české romské holčičky z Chomutova, která si hraje v troskách rozbořeného domu," dodává Langerová.

Omezení i jinde

Podobné omezení jako Británie už oznámily také Švédsko, Dánsko a Nizozemsko. Také tyto státy ještě před několika týdny tvrdily, že "nemají důvod k obavám ze zaplavení levnou pracovní silou".

O zákazu uvažuje i ČR

Podle neoficiálních informací o částečném uzavření pracovního trhu uvažuje také Česko, a to v případě polských horníků. Naše úřady se totiž obávají po prvním květnu přílivu levné pracovní síly, která by mohla vyostřit už tak sociálně napjatou situaci na severní Moravě.

"Každý ze států Unie může dočasně uzavřít svůj pracovní trh. Tento krok ale posvěcuje  Evropská komise. Stát musí ale přesvědčivě doložit, že je vážně ohrožen jeho systém zaměstnanosti," přibližuje strategii Unie Kateřina Čadilová z Informačního centra Evropské unie v Praze.

"Dotyčná vláda si může dokonce určit, že se omezení budou týkat jen určité oblasti, či povolání. Schválená výjimka trvá dva roky a poté se může o dalších pět let prodloužit," doplňuje s tím, že z "nových" členů EU: Česka, Estonska, Kypru, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Malty, Polska, Slovenska, Slovinska - zatím o dočasné uzavření svého pracovního trhu nikdo oficiálně nepožádal.

"Ještě je ale na rozhodnutí dílčích vlád čas," dodává Čadilová.     

Anketa

Cítíte se nenadálým uzavíráním pracovních trhů EU podvedeni?
ANO
82,2 %
NE
17,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2216 čtenářů.

Pohyb pracovních sil v rozšířené EU

Přechodná období:

Na 7 let:

  • Itálie: do roku 2011
  • Německo: do roku 2011
  • Rakousko: do roku 2011

Na 2 roky

  • Belgie: do roku 2006 
  • Finsko: do roku 2006
  • Lucembursko: do roku 2006
  • Řecko: do roku 2006    

Jiná omezení:

  • Dánsko: občané nových států EU budou mít pouze 6 měsíců na to, aby si našli práci - jinak budou vyhoštěni
  • Nizozemsko: omezení v podobě kvót: nanejvýš 22 tisíc imigrantů v příštích 2 letech
  • Španělsko: imigranti budou muset předložit potvrzení o pracovní nabídce
  • Francie: rozšíření velmi nepopulární, kvóty
  • Portugalsko: trh neotevře, omezení kvótami 

Volný pracovní trh:

  • Irsko: otevře pracovní trh 
  • Velká Británie: pracovní trh otevře, omezí vydávání sociálních podpor
  • Švédsko: o otevření pracovního trhu rozhodl na poslední chvíli parlament

  Zdroj: The Guardian/Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám