Hlavní obsah

Povodňová vlna míří na východ Rakouska a na Slovensko

Povodňová situace v jižním Bavorsku, Rakousku a ve Švýcarsku se ve středu v některých oblastech částečně stabilizovala. Hladiny řek Dunaj, Inn a Isar poamlu opadávají. Povodňová vlna se pomalu přesouvá na Slovensko. Záplavy si za celou dobu trvání od uplynulého víkendu vyžádaly v Rakousku a ve Švýcarsku nejméně devět obětí.

Článek

České ministerstvo zahraničí už varovalo, aby lidé, kteří se do oblastí v povodí Dunaje a do něj přitékajících řek chystají, informovali o situaci na zastupitelských úřadech jednotlivých států.

Na povodňovou vlnu se ovšem nyní připravuje východní část jižního Bavorska a obyvatelé povodí Dunaje, Innu a Isaru v Horních Rakousích. Tisíce záchranářů a dobrovolných pomocníků se snaží pomocí pytlů s pískem zajistit nebezpečná místa.

Řeka Inn přepravila vodní masy, které napršely v západním Rakousku v úterý, se zpožděním do oblasti Horních Rakous.

V Bavorsku panoval ještě dopoledne povodňový poplach pro deset oblastí, ničivého vodního živlu se obával hlavně severovýchod spolkové země. Situace v bavorském Ulmu a v sousední obci Neu-Ulm se stabilizovala. Na Isaru přívalová vlna dosáhla až Mnichov. Vlna zpomalila a zeslabila

V německém Augsburgu byl odvolán povodňový poplach. Městečko Kempten uniklo povodním jen o vlásek - rekordní povodeň jen o centimetr ušetřila tamní historické staré město.

V Rakousku jsou dál odříznuty od světa četné regiony v západorakouském Vorarlbersku a v Tyrolsku. Rychlé stoupání Dunaje v Dolním Rakousku vyvolalo vyhlášení povodňového stupně v okresech Amstetten a v okolí Vídně.

Uklidnila se také situace v postižených regionech centrálního Švýcarska. Některé úseky železniční sítě, na kterých byla v úterý přerušena doprava, opět fungují. Hladiny jezer v zaplavených oblastech se stabilizovaly na mimořádně vysoké úrovni. V bernském kantonu je ale situace dál napjatá, hlavní město stále hlásí výpadky elektrického proudu.

Slováci čekají na záplavy

Slovenští hydrologové očekávají prudký vzestup hladiny Dunaje, který by se měl do čtvrtečního rána zvýšit o dva metry na 720 centimetrů. Výraznější záplavy ale nehrozí.

"V noci, nejpozději ve čtvrtek, by to mohlo přijít také k nám. Záplavy zatím nehrozí, mohli bychom to zvládnout, i když to těsně," řekl ČTK pracovník dispečinku Slovenského vodohospodářského podniku. Nevyloučil ale lokální povodně, například v městské části Devín u Bratislavy, kde při vzestupu hladiny obvykle zaplaví sklepy nebo chatové oblasti.

Situace v Rumunsku se dál zhoršuje

Rumunsko ve středu navýšilo tragické statistiky úmrtí, a to na deset. Za posledních 10 dní zemřelo 28 osob. Zatopeno je přes 1400 budov, především v župách Harghita a Mureš v centrální části země. Evakuováno tam muselo být několik rodin. V zemi navíc začalo opět pršet.

Celkový počet obětí záplav v Rumunsku přitom od letošního dubna do dnešního dne tak dosáhl asi 60.

Reklama

Související články

Rumunsko je pod vodou, 13 mrtvých

Záplavy vyvolané dlouhotrvajícími přívalovými dešti již způsobily ohromné škody na třech čtvrtinách rumunského území. Při povodních zahynulo nejméně 13 lidí...

Výběr článků

Načítám