Hlavní obsah

Pomyslné zlato si z olympiády odnáší i Český olympijský dům, předstihl Švýcary či Korejce

Novinky, Jan Středa

Olympijská reprezentace České republiky slaví další úspěch. Tentokrát však v nezvyklé kategorii. Pomyslné zlato udělil Českému olympijskému domu americký deník Boston Globe. Na jeho redaktory zapůsobila výzdoba a atmosféra, zachutnalo však také pivo a české speciality.

Foto: ČOV/Jan Malý

Pohled na Český olympijský dům z venku

Článek

Český dům je umístěn naproti olympijské vesnici v pobřežním městě Kangnung. Sportovci to tak nemají daleko. Doslova vidí z olympijské vesnice Českému domu až do oken.

Foto: ČOV/Jan Malý

Český olympijský dům

Foto: ČOV/Jan Malý

Součastí interiéru českého olympijského domu jsou i miniaturní pingpongové stoly.

K vidění jsou v domě informace o turistice, kreativní sklářské sochy a připomínka stého výročí založení Československa. Chybět však nesmí ani vzpomínky na české úspěchy ve sportu, jakým byl například triumf hokejistů v Naganu.

Foto: ČOV/olympic.cz

Výzdoba prvního patra, kde se setkávají sportovci

Foto: ČOV/olympic.cz

Strop zdobí výjevy ikonických míst České republiky

Projekt Českého domu na Zimní olympijské hry 2018 začal vznikat již po skončení letní olympiády v Riu. Rozhodnutí o finálním umístění domu v blízkosti olympijské vesnice pak padlo na jaře loňského roku. Při navrhování se tvůrci museli nejvíce potýkat s jazykovou bariérou a velkou vzdáleností, přesto se Čechům povedlo domem zaujmout.

Reprezentativní olympijské domy v rámci her fungují již od roku 1992, přístupné veřejnosti byly však poprvé až v roce 2012.

Foto: ČOV/Jan Malý

V Českém olympijském domě je každý den živo.

Foto: ČOV/Jan Malý

Český olympijský dům

Redaktoři deníku Boston Globe si z Českého domu pochvalovali hlavně výzdobu, která zobrazuje českou sportovní historii, ale i spoustu dalších věcí. Vyzkoušeli si samozřejmě i nabízené speciality a také pivo Pilsner Urquell. Úspěch u nich sklidila i virtuální prohlídka pivovaru.

Druhé místo v soutěži obsadilo Švýcarsko, na třetím místě skončila Korea.

Reklama

Výběr článků

Načítám