Hlavní obsah

Polsko uzavře svůj vzdušný prostor pro ruské aerolinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Polsko uzavře svůj vzdušný prostor letadlům, která patří ruským leteckým společnostem. Oznámil to premiér Mateusz Morawiecki. Varšava tento krok podnikla v souvislosti s krizí na Ukrajině, proti které ve čtvrtek ráno Rusko zahájilo vojenskou operaci. Informují o tom polská média.

Foto: Daniel Leal, ČTK/AP

Polský premiér Mateusz Morawiecki

Článek

„Nařídil jsem nechat vypracovat usnesení vlády, na jejímž základě bude polský vzdušný prostor uzavřen pro ruské letecké společnosti,” napsal Morawiecki na Facebooku.

Portál wprost.pl uvádí, že na sociálních sítích zaznívala kritika vlády za to, že s uzavřením polského vzdušného prostoru váhá. Na internetové službě FlightRadar24 bylo vidět, jak ruská národní letecká společnost Aeroflot posílá své letouny nad polské území, aby se vyhnula Ukrajině. Kromě Ukrajiny je uzavřen i letecký prostor nad Moldavskem a částí Běloruska, ruské aerolinie trasy svých letounů proto přesměrovaly nad Polsko.

EU chystá sankce proti Putinovi

Zahraniční

Velká Británie ve čtvrtek s okamžitou platností zakázala přistávat strojům Aeroflotu na svém území. V reakci na to Moskva zakázala britským leteckým společnostem vstup do ruského vzdušného prostoru. Zákaz se vztahuje také na lety nad ruským územím. Ruský vzdušný prostor je přitom důležitý pro letecké spojení mezi Evropou a Asií.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby byl český vzdušný prostor uzavřen letadlům ruských aerolinií?
Ano
85,8 %
Ne
14,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11730 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám