Hlavní obsah

Polsko kvůli Turówu zvažuje přerušit spolupráci ve V4

Varšava

Vztahy České republiky s Polskem se kvůli sporu ohledně těžby v příhraničním hnědouhelném dole Turów čím dál víc zhoršují. Z vládního tábora Práva a spravedlnosti (PiS) zaznívají návrhy na úplné zmrazení jednání Visegrádské skupiny (V4). Informuje o tom polský server Wirtualna Polska s odkazem na zdroje uvnitř strany.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Polský hnědouhelný důl Turów

Článek

„Pozastavení naší činnosti v rámci V4 na nejvyšší úrovni by sice bylo radikálním krokem, ale do vyřešení konfliktu možná dočasně nezbytným,” cituje Wirtualna Polska vládního politika z PiS.

Oficiálně zatím polská vláda kroky nekomentuje. „V rámci mechanismů Evropské unie zvažujeme různé scénáře,” uvedl stroze mluvčí polské vlády Piotr Müller.

Morawiecki nedorazí na summit do Budapešti kvůli Babišovi a Turówu, píší v Polsku

Domácí

Podle již citovaného politika z PiS využívá česká strana „špinavé triky” a Polsko jí nehodlá ustupovat. „V4 by měla být monolit, ale česká vláda dnes bohužel jedná zcela opačně,“ tvrdí.

Morawiecki prý nechce vidět Babiše

Polský premiér Mateusz Morawiecki zrušil plánovanou cestu na 4. demografický summit do Budapešti, který začal ve čtvrtek a na kterém měl vystoupit s projevem.

Podle některých médií se nechce setkat s českým premiérem Andrejem Babišem (ANO) a proto na akci místo sebe vyslal ministryni pro rodinu a sociální politiku Marlenu Malągovou.

Počíná si jako řidič v protisměru, píše list o polském premiérovi ve sporu s ČR ohledně Turówa

Evropa

Mezi Českem a Polskem dlouhodobě doutná spor kvůli provozu hnědouhelného dolu Turów u hranic s Českem. Česká republika podala žalobu k Evropskému soudnímu dvoru, podle níž těžba ohrožuje zdroje pitné vody v blízkých českých obcích.

Soud v květnu letošního roku vydal předběžné rozhodnutí týkající se zákazu těžby, Polsko s verdiktem ale nesouhlasí a požádalo o jeho zrušení. V pondělí evropský soud žádost Polska zamítl a vyměřil zemi pokutu ve výši půl milionu eur (12,7 milionu korun) denně, kterou má Varšava Evropské komisi platit do té doby, dokud těžbu nezastaví. Polská strana to odmítla.

Absolutně svévolné rozhodnutí, odsoudil pokutu za provoz dolu Turów polský premiér

Evropa

Podle serveru Remix News, který informuje o dění v zemích V4, by se mělo další kolo jednání o Turówu konat v pátek v Praze.

Výběr článků

Načítám