Hlavní obsah

Polsko chce na svém území postavit nové vojenské základny

Právo, ČTK, Pavol Minárik
Varšava

Polsko požaduje odstoupení od smlouvy mezi Severoatlantickou aliancí a Ruskem z roku 1997. Podle ministra zahraničních věcí Witolda Waszczykowského jde o politicky motivovanou dohodu, která je právně neplatná a byla uzavřena v odlišné mezinárodní situaci. Dokument by měl být zrušen, aby Aliance mohla na polském území zřídit nové vojenské základny.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski

Článek

Listu Gazeta Wyborcza ministr řekl, že Polsko žádá vyrovnání úrovně bezpečnosti starých a nových států NATO. V Alianci podle něj nemůžou být dvě úrovně bezpečnosti: jiná pro západní Evropu, kde jsou rozmístěny americké základny, jejich obranné systémy a vojenské jednotky, a jiná pro Polsko, kde není nic.

Polsko je přitom sousedem Ruska. „To nás vydírá, proto požadujeme vyrovnání úrovně bezpečnosti i v naší zemi,“ dodal. „Na kom Německu víc záleží? Na Polsku, které je jeho spojencem v EU a NATO, nebo na státě, který je mimo ně a vede už třetí válku: s Gruzií, Ukrajinou a Sýrií?“ ptá se ministr.

Ministr reagoval na výtku

Waszczykowski v souvislosti s odmítavým postojem Polska k přijímání utečenců na svoje území kriticky reagoval na výtku Německa, že „Polsko chce z EU jenom brát, což od něj není solidární“. Z každého eura, které přijde do Polska, se 80 centů vrací do západní Evropy. To podle ministra není dar, ale výsledek dohod platných už dlouhé roky.

„Když nám západní Evropa otevřela svoje trhy, roky na nás dobře vydělávala. Jejich banky, korporace a obchodní společnosti mají stále velké zisky. Jak by se však ukázalo, že nás odpojí od EU, budou na tom tratit především oni,“ zdůraznil šéf polské diplomacie.

V Ustavujícím aktu se uvádí, že NATO nemá v plánu a nemá ani důvod umístit na území nových členských států jaderné zbraně. Novými státy Aliance se v roce 1999 staly Polsko, Maďarsko a Česká republika. Moskva si tento článek vyložila jako zákaz budování nových stálých základen na území nových členů NATO.

Výběr článků

Načítám