Hlavní obsah

Poločas íránsko-ruských rozhovorů nepřinesl posun

MOSKVA

Íránští vyjednávači v úterý ukončili rozhovory v Moskvě. Bez jasných výsledků tak prozatím skončila diskuse o možnosti obohacovat uran pro íránský jaderný program v Rusku. Śéf íránské delegace přesto řekl, že rozhovory demonstrovaly možnost dohody v této otázce. Jednání mají podle dostupných informací pokračovat koncem týdne v Teheránu.

Článek

"Některé prvky v rozhovorech s ruskou stranou dávají naději na dosažení dohody," citovala agentura Interfax náměstka íránské bezpečnostní rady Sajjada Alího Hosejnítaše, který rozhovory v ruském hlavním městě vedl. Hlavní část jednání se podle něj týkala schůzky vedení Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), které se sejde 6. března.

"Shodli jsme se, že je potřeba něco učinit. Ale to se samozřejmě netýká jen Íránu. Kromě toho jsme se dohodli, že i Rusko bude pracovat ve stejném směru," řekl. Podle Ruska i Íránu by měla být celá problematika vyřešena právě jen v rámci MAAE.

Podle íránského vyjednavače se obě strany shodly, že předložení "íránské otázky" Radě bezpečnosti OSN nebude konstruktivním krokem. Na potřebě zásahu RB OSN se už ale shodla rada ředitelů MAAE a prosazuje to i Západ, který je znepokojen možností, že by Teherán dostal do rukou atomovou zbraň.

Rusové: není to fiasko

Oficiální představitel ruského ministerstva zahraničí Michail Kamynin řekl, že Moskva na jednáních s íránskou delegací vyzvala Teherán, aby se opět připojil k moratoriu na všechny druhy prací souvisejících s obohacováním uranu, včetně výzkumných a inženýrských činností.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov nechtěl rozhovory označit za neúspěšné. Agentura ITAR-TASS informovala, že do Íránu se ve středu vydá šéf ruské Federální agentury pro atomovou energii (Rosatom) Sergej Kirijenko.

"Nechtěl bych užít termín fiasko nebo neúspěch před ukončením rozhovorů. Je potřeba počkat, až skončí," uvedl šéf ruské diplomacie. V úterý dopoledne vyjednávači obou stran jednali v přítomnosti expertů, mimo jiné právě z agentury Rosatom.

Reklama

Související články

Írán začal pracovat na obohacování uranu

Írán v úterý potvrdil, že obnovil část procedury obohacování uranu. Oznámil to íránský vyjednávač Džavád Vaídí. "Neznamená to ale, že jedeme na plný výkon....

Výběr článků

Načítám