Hlavní obsah

Politický boj na Slovensku přitvrzuje, bouchla bomba

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Pod automobilem předsedy Slovenské národní strany (SNS) Petra Súlovského vybuchla v úterý večer bomba. Nikdo nebyl zraněn, ale automobil byl poškozený. Súlovský vidí za útokem politický motiv.

Foto: Lenka Žáčková

Přípravy na děčínskou kotvu vrcholí

Článek

"Nemám žádné podnikatelské aktivity. Od roku 1999 působím v politice, proto vylučuji jiný než politický motiv," uvedl předseda SNS.

Súlovský se dostal do sporu s bývalým vedením SNS v čele s Jánem Slotou. Oba totiž nadále tvrdí, že stojí v čele strany. Místopředseda strany Miroslav Kotian přímo naznačil, že za útokem stojí bývalé vedení strany.

Súlovský: vyhrožují mi

"Já jsem v pondělí telefonoval s bývalou místopředsedkyní strany Annou Malíkovou, která mi vyhrožovala a naznačila možnost fyzické likvidace," uvedl Kotian na mimořádné tiskové konferenci.

Vedení SNS vyzvalo ministra vnitra Vladimíra Palka, aby policie celý případ důsledně vyšetřila.

Podle předběžných zjištění hodil neznámý pachatel pod automobil Škoda Octavia kufřík s výbušným systémem. Policie našla na místě činu zbytky kufříku, budík a články baterií. "Nálož prorazila ve spodní části automobilu díru nedaleko palivové nádrže. Ta naštěstí neexplodovala," uvedl mluvčí ministerstva vnitra Boris Ažaltovič.    

Stranické půtky

Slotovo bývalé vedení SNS se důrazně distancovalo od výbuchu a odmítlo pokus o politizaci celého případu.

"Jsme proti vnášení jakéhokoli násilí do politiky a odmítáme využívání současné situace k vlastním politickým cílům. Je neštěstím, když se politika kriminalizuje a když policii nahrazují politici neuváženými závěry a vnášením neetických podezření," uvedla Malíková na adresu nového vedení strany.

Súlovského skupinu koncem roku 2003 zaregistrovalo ministerstvo vnitra, jako nové vedení strany a tato část SNS začátkem roku 2004 pomocí bodyguardů obsadila sídlo strany v Bratislavě. Súlovského skupina vyměnila zámky na dveřích a Slotu s Malíkovou od té doby nepustila do budovy.

Reklama

Související články

Nacionalisté v SR se spojili

Slovenské národní strany vytvořily konfederaci a spojenými silami chtějí opět zasáhnout do vysoké politiky. "Pravděpodobně vytvoříme koalici už při volbách...

Výběr článků

Načítám