Hlavní obsah

Policie zmařila útok vozem na kluziště v německém Karlsruhe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Speciální jednotky německé policie ve středu v Karlsruhe zatkly devětadvacetiletého muže, který podle vyšetřovatelů zvažoval v tomto městě na jihozápadě Německa útok vozem. Napsal to server německého týdeníku Focus s dokazem na informace německého nejvyššího státního zastupitelství.

Foto: Zinken Paul, ČTK

Němečtí policisté během razie

Článek

Německý občan Dasbar W. podle nejvyššího státního zastupitelství v minulosti podporoval z Německa takzvaný Islámský stát (IS) mimo jiné tím, že vytvářel propagandistická videa, která šířil na internetu. V letech 2015 a 2016 se opakovaně vydal do Iráku, kde se připojil k IS, který ho vyškolil v zacházení se zbraněmi.

Letos v červenci se Dasbar W. vrátil do Německa, kde uvažoval mimo jiné o útoku vozem na stánky kolem kluziště, které se nachází na náměstí před zámkem v Karlsruhe. Od konce srpna proto na místě vyzvídal. Od září se neúspěšně ucházel o pozici řidiče u firem, které rozvážejí zásilky.

Muž, jehož byt policie prohledala, bude ve čtvrtek předveden před soudce, který rozhodne o vazbě.

Plány Dasbara W. nesou podobný rukopis jako útok tuniského teroristy Anise Amriho, který vloni 19. prosince vjel kamiónem v Berlíně na vánoční trh na náměstí Breitscheidplatz. Zabil 12 lidí, mezi oběťmi byla i Češka, a sedm desítek dalších zranil.

V úterý byl na místě berlínské tragédie odhalen památník obětem teroristy. Německá vláda se současně pozůstalým omluvila za to, jak nepřipraveně po atentátu postupovala. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám