Hlavní obsah

Policie pátrá po mladých lidech zmizelých na severu Izraele

Novinky, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

Izraelci jsou na nohou kvůli pohřešování dvou lidí, po nichž se v uplynulých dnech slehla zem v severní části židovského státu. Ostře sledované téma činí z osudu dvou Židů skutečnost, že ve stejném regionu byl před pár dny unesen a zavražděn izraelský voják a nejméně dva další se pokusu o únos ubránili.

Foto: Pavel Halamka, BC Harlequ´in Praha

Bohdan Ivanec

Článek

Osmnáctiletá Izraelka Dana Bennetová zmizela ve čtvrtek v noci v Tiberiasu u Galilejského jezera. Naposledy byla spatřena na cestě z restaurace, kde pracovala jako servírka, do domu svého strýce. Oblast nyní pročesává policie i stovky dobrovolníků, nasazeni byli koně i vrtulníky. "Budeme hledat, dokud Danu nenajdeme," řekl listu The Jerusalem Post mluvčí izraelské policie Gil Kleiman. Ve hře přitom není jen kriminální pozadí, ale i možnost svévolného odchodu Bennetové, byť její rodiče ji označují za velmi svědomitou.

V neděli navíc v oblasti zmizel americký student ultraortodoxní židovské školy Eliezer Zussia Klockhoft (19). Ani v jeho případě nechtějí policisté vynášet předčasné soudy. Nevylučují únos, ale ani to, že student (trpící podle zdrojů deníku Ha'arec v minulosti psychickými problémy) může být v některé fundamentalistické komunitě, aniž ví, že se po něm pátrá.

Mají incidenty spojitost s izraelsko-palestinským konfliktem?

Od doby, kdy palestinské militantní skupiny složily dočasně zbraně, se v izraelském tisku objevilo několik náznaků, že během tohoto druhu příměří budou arabští extremisté prosazovat své zájmy jinak - únosy Izraelců. V polovině července byl skutečně u Jeruzaléma unesen izraelský taxikář a později jej speciální komando osvobodilo na palestinských územích u Rámalláhu. Vše ale nasvědčuje tomu, že zločin provedla skupina Arabů, která pouze chtěla politickým nátěrem zakrýt kriminální povahu únosu.

21. července byl v severním Izraeli unesen a zanedlouho zavražděn 20letý izraelský voják Oleg Šajchet. Jeho tělo našli beduínští stopaři pracující pro armádu u arabské vesnice Kfar Káná. Pachatelé zločinu zatím nebyli dopadeni a verzi, že šlo o izraelské Araby či Palestince, zatím vyšetřovatelé označují za jednu z mnoha.

Ve čtvrtek se neznámí muži pokusili v táhnout do auta stopujícího vojáka na cestě od útvaru za rodinou. Tomu se však podařilo vložit zásobník do samopalu a dvojice útočníků ujela. Podobný zážitek měl již před několika týdny jiný příslušník armády, avšak prakticky nikdo se jím nezabýval, protože nadřízení vojákova slova nebrali příliš vážně.

O vraždě Češky policie stále mlčí

Již počátkem července pátraly izraelské úřady po 27leté Češce, která v zemi dlouhodobě žila a pracovala. I ta byla naposledy spatřena v severovýchodním Izraeli a tam také policie v řece nalezla její tělo. Detektivové se vraždou stále zabývají. "Dosud se nepodařilo zjistit nic, co bychom mohli zveřejnit," řekl dnes Právu policejní mluvčí Kleiman.

Tak jako se vyšetřovatelé zdráhají automaticky spojovat jednotlivé případy zmizení, opatrně se vyjadřují i k tomu, zda mají vazbu s osudem mladé Češky. "Stále nevíme, co je za zmizením Bennetové, a tak lze jen těžko vyšetřovat nějaké spojitosti s jinými případy, včetně případu české dívky," upozornil Kleiman.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám