Hlavní obsah

Policie: Francouzka si asi rasistický útok vymyslela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Na nádraží mě přepadlo šest barevných a na břicho mi nakreslili hákové kříže. Výpověď mladé ženy šokovala v sobotu Francii. Teď se ale ukazuje, že si mohla vše vymyslet. Nasvědčují tomu posuny v popisech činu, neexistující záznamy v bezpečnostních videokamerách - i to, že žena podle televize LCI hlásila na policii různá napadení už šestkrát.

Foto: Josef Zajíc

Olympijský park Ostrava 2016. 5.- 21. srpna 2016. Masarykovo náměstí.

Článek

Údajná oběť byla podle svých slov ponížena v pařížském příměstském vlaku, v němž cestovala s malým dítětem.

Vypověděla, že ji tam s úmyslem okrást napadlo šest mladíků původem z Magrebu (pozn. bývalé kolonie Francie: Maroko, Tunisko a Alžírsko) a z černé Afriky.

Podle dokladů poté prý mylně usoudili, že je Židovka. Uřezali jí proto nožem vlasy, roztrhali na ní šaty a na břicho namalovali hákové kříže. [celá zpráva]

Žádné důkazy

Tvrzení oběti zpochybňují mimo jiné zaměstnanci železnice. Na žádné hlášení o napadení si totiž nepamatují. Jeden svědek vyslechnutý policií sice řekl, že ji viděl nastupovat do vlaku, ale prý už v roztrhaných šatech.

Na záběrech bezpečnostních kamer ve stanici navíc nejsou vidět žádní mladíci utíkající z místa činu.

Prokurátor Xavier Salvat v Cergy-Pontoise pro deník Le Monde v této souvislosti uvedl, že "na záznamech se žádné důkazy nenašly". "Hledání skupiny mladíků jsme ale ještě neuzavřeli," doplnil.

Vyšetřování případu nadále pokračuje.

Židé utíkají

Antisemitismus je ve Francii poměrně častý. Za prvních šest měsíců policie vyšetřovala více než 500 případů.

Projevem znepokojení úřadů je i silnější tendence Židů k emigraci do Izraele v posledních letech. Zatímco v roce 2000 jich tam odešlo asi tisíc, předloni jich bylo 2600 a loni 2300.

Izraelská polovládní Židovská agentura pro Izrael prý očekává na letošní rok zvýšení tohoto počtu o čtvrtinu a soudí, že emigrovat do Izraele celkově hodlá 30 tisíc až 33 tisíc Židů. Přitom od roku 1948 jich bylo asi 70 tisíc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám