Hlavní obsah

Podle Švédska by mohlo Řecko odejít z eurozóny už během půl roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Řecko pravděpodobně odejde z eurozóny a mohlo by tak učinit v příštích šesti měsících. Řekl to v sobotu švédský ministr financí Anders Borg, kterého citovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

"Protože skutečně nejsou schopni provést nezbytná opatření a jejich konkurenceschopnost je tak nízká, je těžké si představit, jak by mohli dostat situaci pod kontrolu, aniž by neposílili svou konkurenceschopnost skrze podstatně slabší měnu," sdělil Borg novinářům. "Myslím, že je nutné dojít k závěru, že je nejpravděpodobnější opuštění (eurozóny)... Neměli bychom vyloučit možnost, že se tak stane během příštího půlroku."

Opačný názor dnes vyjádřila německá kancléřka Angela Merkelová, podle níž se zdá, že Řecko dosahuje pokroku v reformách a mělo by tak dostat další šance.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc své partnery v Evropské unii a Mezinárodní měnový fond. Výměnou za pomoc zavádí masivní výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a opakovaně zvyšuje daně, což má negativní dopady na ekonomiku. Řecká vláda předpokládá, že hrubý domácí produkt se letos sníží o 6,5 procenta. Příští rok počítá s poklesem o 3,8 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám