Hlavní obsah

Podle Fatahu vyhrál palestinské volby radikální Hamás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RAMALLÁH

Čelný představitel vládního palestinského hnutí Fatah uvedl ve čtvrtek ráno, že středeční parlamentní volby na palestinských územích vyhrál jeho rival, radikální hnutí Hamás. Palestinská vláda premiéra Ahmada Kuráji podala dopoledne demisi. Podle Kuráji, kterého cituje agentura AFP, by novou vládu mělo sestavit radikální hnutí Hamás. Oficiální výsledky voleb budou známy během dne.

Článek

"Bez ohledu na předběžné výsledek věřím, že volby vyhrál Hamás," uvedl kandidát Fatahu v Ramalláhu Kadura Farís, který dříve zaujímal post ministra. Podle něj získá Hamás 70 ze 132 křesel. Podle předběžných výsledků totiž uspěl Fatah.

Volební lídr Hamásu Ismáíl Haníja krátce předtím oznámil, že jeho hnutí získalo ve volbách většinu, přestože podle průzkumů těsně vede Fatah: "Hamás získal přes 70 křesel v Gaze a západním břehu Jordánu, což znamená, že dostal přes padesát procent hlasů."

Příznivci Fatahu už oslavovali vítězství na základě průzkumů, podle nichž získal asi 63 křesel, když dostal 42 až 45 procent hlasů, zatímco Hamás jich měl  mít mezi 32 až 42. V každém případě je jasné, že Fatah ztratil většinu a své dominantní postavení.

I v případě vítězství Fatahu pro něj může být obtížné získat podporu menších stran a nezbude mu než jít do koalice s Hamásem. Obě strany koalici nevylučují.

USA a Izrael ale Hamás označují za teroristickou organizace a nemíní s ním jednat, což by mohlo zablokovat další jednání o definitivním uspořádání na Blízkém východě. Hamás přitom je ochoten jednat i s Izraelem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám