Hlavní obsah

Po únosu Francouzů je palestinská vláda v krizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

Páteční únos čtyř Francouzů, šéfa policie v pásmu Gazy Ghazí Džabalího a palestinského vojenského koordinátora plukovníka Chálida abú Alúla dostal palestinskou vládu do krize, byť všech šest mužů bylo propuštěno. Palestinský premiér Ahmad Kurája v sobotu poslancům Palestinské rady oznámil svou demisi. Jásir Arafat ji prozatím odmítl.

Foto: Promo H. Iridiani

Zpěvačka Hana Iridiani

Článek

"Premiér Kurája nám řekl, že prezidentovi (Jásiru) Arafatovi předložil svou rezignaci a že se nyní setká s Arafatem, aby mu řekl, že na své rezignaci trvá," prohlásil palestinský poslanec Nabíl Amr v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Palestinský ministr pro mírová jednání Saíb Irikát podle Reuters řekl, že Arafat Kurájovu nabídku odstoupit z funkce šéfa vlády odmítl. Zároveň uvedl, že Kurája nyní o svém rozhodnutí odstoupit z premiérské funkce jedná s ministry na mimořádném zasedání vlády.

U předtím Arafat odmítl rezignaci šéfa palestinské zpravodajské služby generála Amína Hindího a Rašída abú Šeka, který řídí preventivní odpor palestinských bezpečnostních služeb.

Arafat se však rozhodl reorganizovat bezpečnostní složky, osm odborů sloučí do třech a jmenuje nového šéfa bezpečnosti. Kvůli korupci odvolal uneseného Džabalího. Arafat tak vyhoví požadavku OSN.

Palestinská autonomní vláda vyhlásila v sobotu v pásmu Gazy také výjimečný stav. Palestinské bezpečnostní síly byly v pásmu Gazy uvedeny od stavu pohotovosti a současně byla posílena ostraha institucí palestinské autonomie.

"Situace je kritická a vláda musí prokázat, že je schopna jednat," prohlásil v rozhovoru pro agenturu AFP palestinský ministr bez portfeje Kaddúra Farís. Další ministr, který si přál zůstat v anonymitě, nevyloučil demisi vlády.

Únos reakcí na kritiku Arafata

Šéf skupiny únosců Abú Kusaj uvedl, že Francouzi byli propuštění po intervencích Jásira Arafata, představitelů OSN a francouzských diplomatů. Poslední dva Francouze propustili v noci na sobotu, pak pustili Džabalího a nakonec i plukovníka abú Alúla.

Podle agenturních zpráv únosci tak reagovali na tři dny starou kritiku Jásira Arafata ze strany zvláštního vyslance OSN by Terje Roeda-Larsena. Ten před Radou bezpečnosti OSN tvrdil, že situace na palestinských územích postupně sklouzává k chaosu a že Arafat prokazuje nedostatek politické vůle k reformě své vlády. Protestovali též proti situaci Palestinců, kteří trpí izraelskou okupací.

Reklama

Související témata:

Související články

Palestinci unesli policejního šéfa

Policejní šéf v palestinské Gaze generál Ghází Džabalí byl v pátek unesen maskovanými ozbrojenci, když jel se svou kolonou na svatební hostinu. Podle svědků...

V pásmu Gazy bylo uneseno pět Francouzů

Pět francouzských občanů unesli v pátek večer palestinští ozbrojenci v pásmu Gazy. Oznámila to agentura AP s odvoláním na palestinské bezpečnostní zdroje....

Výběr článků

Načítám