Hlavní obsah

Pfizer spustil testování vakcíny na těhotných ženách

Právo, mcm

Americká farmaceutická firma Pfizer zahájila testy své vakcíny proti covidu-19 na těhotných ženách. Na experimentu se mají podílet celkem čtyři tisíce žen čekajících na narození dítěte.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Do testů mají být zapojeny ženy z Argentiny, Brazílie, Británie, Chile, Jihoafrické republiky, Kanady, Mosambiku, Spojených států a Španělska. Účastnice musí být starší 18 let a mají se nacházet ve 24. až 34. týdnu těhotenství. Část z nich dostane skutečnou vakcínu a zbytek nefunkční látku, tzv. placebo. Má se tak zjistit, zda vakcína přináší těhotným nějaká rizika.

Přibývá nakažených rodiček i dětí

Domácí

„Jakákoli data, která pomohou ujistit těhotné pacientky, že vakcína je pro ně bezpečná, jsou naléhavě potřebná,“ uví­tala podle amerického webu NBC News experiment doktorka Brenna Hughesová, americká specialistka na medicínu mateřství a plodu.

Vakcína Pfizeru/BioNTechu má v praxi účinnost 94 procent, potvrdily statistiky z Izraele

Blízký a Střední východ

U těhotných žen nakažených koronavirem, který způsobuje covid-19, existuje podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí zvýšené riziko komplikací, včetně předčasného porodu a nutnosti nasazení ventilátoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám