Hlavní obsah

Paroubek na Slovensku podpořil Fica

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Český odstupující premiér Jiří Paroubek na víkendovém jednání vedení ČSSD a strany Smer - sociální demokracie v rekreačním areálu nedaleko slovenského města Nové Mesto nad Váhom opětovně podpořil svého slovenského kolegu Roberta Fica.

Článek

"Pro středoevropské sociální demokraty má velký význam solidarita západoevropských sociálnědemokratických stran, protože jsme v každé zemi v celku bezdůvodně napadáni. I když se například česká sociální demokracie nevyvinula jako nějaký postkomunistický subjekt, ale vytvořila se obnovená a autentická sociální demokracie, bývá součástí antikomunistického tažení před každými volbami. My potřebujeme, aby představitelé Evropské socialistické strany, především premiéři sociálnědemokratických vlád ukázali, že jsou s námi skutečně solidární. Netvrdím, že antikomunistická karta se bude hrát pořád, ale minimálně ještě jedny volby může vydržet," uvedl Paroubek na tiskové konferenci.        

Česká a slovenská sociální demokracie se ve společném prohlášení jednoznačně přihlásily k ideám evropské integrace, jako k politické a sociální koncepci, která se zakládá na určité solidaritě mezi národy a mezi lidmi. "Vnímám to s velkým potěšením, že i taková je praktická politika nové slovenské vlády, že v tomto směru nemůže nikdo soudný říct nic jiného. Očekávám, že slovenská vláda se bude podílet na politice prohlubování evropské integrace," uvedl Paroubek.

"Odmítáme všechny hlasy, které požadují návrat od dosaženého stupně sjednocování Evropy k mezivládní spolupráci. Chceme společně důsledně naplňovat revidovanou lisabonskou strategii," dodal Fico.

Varovali před fetišizováním ekonomických reforem

Představitelé obou stran varovali před fetišizováním ekonomických reforem na úkor sociální spravedlnosti. "Čísla o ekonomickém růstu nejsou důkazem úspěšnosti nebo neúspěšnosti ekonomické politiky, protože tato procenta nepokrývají údaje o nezaměstnanosti a o rostoucí chudobě. Vývoj v České republice za posledních osm let jednoznačně potvrzuje efektivitu sociálnědemokratické alternativy. Sociálně-ekonomický vývoj v České republice byl za toto období podstatně příznivější pro lidi, než to bylo za osm let pravicové vlády na Slovensku," uvedl Fico.

Paroubek a Fico se vzájemně informovali o politické situaci ve svých zemích. Oba premiéři konstatovali, že ve střední Evropě jsou různé pohledy na zavedení společné měny euro. Česká i slovenská sociální demokracie potvrdily svůj záměr přivést obě země do eurozóny, tedy respektovat maastrichtská kritéria.

Jednání vedení ČSSD a strany Smer - sociální demokracie se zúčastnil také mezinárodní tajemník rakouských sociálních demokratů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám