Hlavní obsah

Papežův atentátník je na svobodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISTANBUL

V Istanbulu ve čtvrtek ráno propustili z vězení Mehmeda Ali Agçu. Muže, který v roce 1981 v Římě spáchal neúspěšný atentát na papeže Jana Pavla II. Agça opustil vězení v policejním kordónu.

Článek

"Vzhledem k dlouhé době, kterou strávil ve vězení a vzhledem k tomu, že neměl žádné disciplinární problémy, se soud rozhodl podmínečně ho propustit," uvedl atentátníkův právník Mustafa Demirbag. Podle tureckého soudu sedmačtyřicetiletý Agça ukončil výkon trestu, který si odpykával za jiné zločiny spáchané v Turecku.

Šedovlasý Agça se ve zmatku před věznicí dlouho nezdržel. Nastoupil do auta svého obhájce a odjel. U brány na něj čekali novináři a asi 50 nacionalistů, kteří ho považují za hrdinu.

Agçu okamžitě převezli do vojenského náborového střediska k vstupní prohlídce do turecké armády.  Od atentátu byl totiž ve vězení, a proto zatím neprošel vojenskou službou. Ta je v Turecku povinná. Nezbytnými armádními formalitami má projít co nejdříve.

Papež mu odpustil

Když Agça papeže v roce 1981 na Svatopetrském náměstí těžce poranil, bylo mu 23 let. Po téměř 20 letech v italské káznici dostal na žádost papeže milost a byl vydán do Turecka, kde si ve vězení s přísnou ostrahou odpykával trest za vraždu vydavatele jedněch tureckých novin, kterou spáchal v roce 1979.

Agça udržoval styky s krajně pravicovými skupinkami, motiv jeho atentátu na Jana Pavla II. ale nebyl úplně objasněn. Jan Pavel II. navštívil Agçu ve vězení v roce 1983 a odpustil mu. Mnozí vítali toto jeho gesto jako výraz křesťanské lásky a odpuštění.

Mluvčí Vatikánu Joaquín Navarro-Valls ve své reakci uvedl, že Vatikán bude rozhodnutí tureckého soudu respektovat. "Vatikán se dozvěděl o možném propuštění Aliho Agçi pouze z tiskových agentur... Vatikán se v tomto problému právní povahy podřizuje rozhodnutí tribunálu pověřeného danou záležitostí," řekl Navarro-Valls.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám