Hlavní obsah

Papež vyzýval k ukončení konfliktů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VATIKÁN

Čtyřiaosmdesátiletý papež Jan Pavel II. v sobotu pronesl tradiční vánoční poselství Urbi et Orbi (Městu a světu). Prosil v něm o usmíření a mírumilovné řešení všech konfliktů ve světě. Před tisícovkami lidí, kteří se za deště shromáždili ve Vatikánu, vyjádřil velké obavy ze situace v Iráku, v Izraeli a v Africe.

Foto: Archiv Pavlíny Gardianové

Pavlína Gardianová a Dalibor Šípek

Článek

"Myslím na Afriku, na tragédii v súdánské Darfúru, na Pobřeží slonoviny a na oblast Velkých jezer. S velkými obavami sleduji situaci v Iráku. A jak mohu ochabovat, když se o toto zajímám se znepokojením, ale je tu také neviditelná víra k zemi, jejíž jsi synem," narážel na zlepšující se situaci v Palestině."

Papež obklopen kardinály přitom vyzval k ukončení veškerého násilí: "Betlémské dítě, prorok míru, podporuje pokusy o dialog, usmíření a mírové úsilí, které je zatím skromné." Svůj proslov zakončil slovy: "Nechť skončí řada nepokojných situací, u nichž hrozí, že se zvrhnou."

Na papežovo poselství navázaly vánoční pozdravy do jednotlivých zemí, které Jan Pavel II. tradičně přednášel v nejrůznějších jazycích: letos jich bylo více než šedesát včetně esperanta a latiny. "Narodil se vám spasitel - radujte se!" adresoval papež do České republiky a vzápětí Slovákům popřál "milostiplné a radostné vianočné sviatky".

Papež je vyčerpaný

Desetiminutové poselství pronesl papež s obtížemi, ale bylo mu dobře rozumět. Při následném dvacetiminutovém čtení vzkazů se mu však hlas zhoršil a chvílemi se musel odmlčet a odpočívat.

Půlnoční mši v noci na Štědrý den celebroval nemocný papež sám, ale jeho vystoupení bylo nejkratší za celou dobu jeho sedmadvacetiletého pontifikátu. V chrámu svatého Petra a na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu si přišlo půlnoční vyslechnout na 10 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám