Hlavní obsah

Papež vyzval k co největší pomoci pro Asii

VATIKÁN

Papež Jan Pavel II. v sobotu znovu uctil památku obětí katastrofy v Asii a naléhal na vystupňování pomoci tamním obyvatelům, které před týdnem postihlo zemětřesení a po něm ničivé vlny tsunami. Vyzval také obyvatele planety k posilování míru.

Foto: Městská police Praha
Článek

"Ještě jednou vyjadřuji, že jsem v duchu s obyvateli, které v minulých dnech postihla tragická pohroma. Modlím se za oběti katastrofy a jejich rodiny. S uspokojením vidím projevy solidarity ze všech koutů světa," řekl papež v novoročním projevu z okna paláce na Svatopetrském náměstí.

Před tisíci poutníků, turistů a Římanů také zdůraznil, že by všichni lidé měli usilovat o mír. V den, který je pro římskokatolickou církev tradičně dnem světového míru, vyjádřil naději, že kromě boží pomoci se o stále větší lidskost a vzájemnou solidaritu zaslouží všichni křesťané a další obyvatelé planety.

Jeho vystoupení bylo krátké. Půlnoční mši v noci na 25. prosince také celebroval vážně nemocný 84letý papež sám, ale jeho vystoupení prý bylo nejkratší za celou dobu jeho sedmadvacetiletého pontifikátu. Z různých stran přicházejí stále častěji spekulace o tom, kdo by mohl být jeho nástupcem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám