Hlavní obsah

Palestinský parlament schválil novou vládu Mahmúda Abbáse

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM/RAMALLÁH

Palestinský parlament v úterý vyjádřil důvěru novému palestinskému premiérovi Mahmúdovi Abbásovi a jeho vládě. Jak oznámila agentura Reuters, pro se vyslovilo 51 poslanců, proti bylo 18 zákonodárců. Premiér Abbás dnes veřejně odmítl terorismus jako způsob řešení blízkovýchodního konfliktu a slíbil, že odzbrojí extremisty.

Foto: Miloš Zikmund

Vystopení v sále Harmonie

Článek

"Odmítáme terorismus v jakékoli formě a z kterékoli strany. Nabízíme ruku k jednání," zdůraznil Abbás před poslanci palestinského parlamentu v Ramalláhu, když se ucházel o vyslovení důvěry pro svou vládu. 

"Ukončení anarchie zbraní, která znamená přímou hrozbu pro bezpečnost obyvatel, bude jedním z našich základních poslání. Není tu místa pro zbraně, kromě zbraní v rukou vlády," řekl dále premiér. Zároveň požadoval úplné ukončení izraelské okupace palestinských území, která je podle něj kořenem utrpení Palestinců a hlavním zdrojem všech problémů.

Extremisté nehodlají odevzdat zbraně

Na Abbásovo prohlášení ostře a odmítavě zareagoval radikální skupiny Hamás a Islámský džihád. "Samozřejmě, že nesložíme zbraně. Bráníme se proti okupaci, která stále trvá. V den, kdy se zbavíme okupace, můžeme začít mluvit o zbraních," zdůraznil mluvčí Hamasu v pásmu Gazy Abdal Azíz Rantisí. Odzbrojení odmítl také jeden z vůdců Islámského džihádu Muhammad Hindí. "Islámský džihád je hnutí odporu a nesloží své zbraně, dokud potrvá okupace," řekl agentuře Reuters.

Historický den pro Palestince 

Palestinci označují dnešek za historický den ve svém boji za samostatný stát, mezinárodní společenství pak za splnění první podmínky pro zveřejnění blízkovýchodního mírového plánu.

Pro vyjádření důvěry Abbásově vládě se vyslovil i předseda palestinské správy Jásir Arafat. "V tomto velmi citlivém a nebezpečném období, jemuž čelí celý region, vás vyzývám, abyste dali důvěru novému kabinetu, který představí můj bratr (Abbás)," uvedl Arafat v projevu k poslancům .

Nepokoje nemají konce 

Izraelští vojáci včera při dvou oddělených zásazích zabili tři palestinské radikály, údajně členy ozbrojené složky hnutí Fatah. Oznámily to palestinské bezpečnostní zdroje.

Izraelské vrtulníky typu Apache podle nich zaútočily ráno raketami na automobil jedoucí směrem na jih od města Chán Júnis v pásmu Gazy. Jeden muž z osádky vozu byl zabit, druhý zraněn, uvedla agentura AP s odvoláním na svědky. Přesný počet lidí v autě není znám.

Dva další Palestinci byli zabiti na západním břehu Jordánu, kde izraelští vojáci ostřelovali dům ve vesnici blízko Betléma.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám