Hlavní obsah

Palestinské vedení požádalo o lékařskou zprávu o Arafatovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RAMALLÁH/PAŘÍŽ

O vydání kompletní lékařské dokumentace týkající se zesnulého palestinského vůdce Jásira Arafata požádal v pondělí oficiálně Francii palestinský premiér Ahmad Kurája.

Foto: www.visitfm.cz

Vyprávění o historii Místku si nenechalo i přes nepřízeň počasí ujít na 40 zájemců

Článek

Na pozadí pověstí o údajném otrávení Arafata Izraelci, které se šíří zejména v arabském světě, požaduje palestinské vedení především přesné informace o příčině Arafatovy smrti. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na žádost úřadu palestinského premiéra.

Arafatova lékařská dokumentace může být vydána "oprávněným osobám", pokud o to požádají, zareagoval na oznámení o žádosti palestinského premiéra mluvčí francouzského ministerstva obrany. "Je to zakotveno v zákoně, který se vztahuje na vojenské lékaře stejně jako na ostatní," řekl podle agentury AFP Jean- François Bureau.

Předtím už mluvčí ministerstva zahraničí Hervé Ladsous zopakoval, že v případě Arafatova onemocnění i smrti je nadále platná zásada zachovávání lékařského tajemství. Podle francouzských zákonů je výhradně rodina oprávněna obdržet informace o příčině úmrtí svého člena, zdůraznil.

Žádají opravu Arafatova úmrtního listu

Požadavek na opravu Arafatova úmrtního listu v pondělí vznesla americká organizace Středisko Simona Wiesenthala, která se specializuje na boj proti antisemitismu a pronásledování nacistických válečných zločinců. V dopise adresovaném francouzskému ministru spravedlnosti Dominiqueovi Perbenovi evropská centrála Wiesenthalovy organizace požaduje vyšetření údajně chybného a neúplného Arafatova úmrtního listu. Především má být podle ní opraven klamný údaj o místě Arafatova narození a upřesněna příčina jeho smrti.

V úmrtním listě vydaném radnicí v Clamartu je totiž jako místo narození palestinského vůdce uveden Jeruzalém, zatímco jak Arafatovi životopisci, tak i egyptské úřady uznávají za jeho rodiště Káhiru.

Jakékoli nepřesnosti a utajování podle Centra Simona Wiesenthala jen podnítí spekulace nebo mýty, které neposlouží tradici francouzské zákonnosti ani mírovým nadějím v éře po Arafatovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám