Hlavní obsah

Pákistánci provdávají své malé dcery, tím splácí čestný dluh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aby pákistánské rodiny v některých oblastech země splatily čestný dluh, tak jako kompenzaci nabídnou své dcery a v útlém věku je zasnoubí. Tato místní praxe se nazývá svara. Shromáždění džirgy (rady starších) jsou vůči ženám nemilosrdné, ve většině případů nemohou matky proti rozhodnutí otce vzdorovat.

Foto: Mohamed al-Sayaghi, Reuters

STŘEDA: Módní přehlídka v jemenském Saná předvedla několik tradičních outfitů, například závoj Alltma.

Článek

Když si malá Sanída jednoho slunečného odpoledne hrála ve vsi, spatřila náhle svého vylekaného otce, který jí přišel oznámit novinu: zasnoubí ji, aby vyrovnal „čestný” dluh.

Dívence je pouhých pět let a její život se má záhy zásadně změnit. Několik měsíců předtím se totiž její otec Alí Ahmad zapletl s jednou ženou ze sousedního údolí a na jejich milenecký vztah se přišlo. Aby nemusel za svůj románek zaplatit životem, slíbil, že provdá Sanídu a její sestřenici Sapnu za muže z rodiny své milenky.

V Pákistánu se dodnes stává, že rodiny nabízejí své dcery jako kompenzaci v případě nějakého sporu.

Této praxi se v údolí Svát, odkud malá Sanída pochází, říká svara. V tomto regionu na severozápadě země, kontrolovaném v letech 2007-2009 povstalci z fundamentalistického hnutí Taliban, je svara podle údajů místních úřadů dokonce stále častější.

Pákistánské dívky přicházejí o své dětství

V roce 2012 tam byl oficiálně zaznamenán jeden takový případ, zatímco loni jich bylo devět. Tato praxe každoročně násilně přetrhne dětství stovek malých dívek v celé zemi.

"Můj otec mě vyhledal, aby mi řekl, že mě zasnoubil s mužem, který se stane mým manželem," vypráví rozpačitě Sanída, jíž je dnes sedm let.

Na hlavě má zlatavý šátek protkaný červenými a slézovými vlákny. Její matka se proti tomuto sňatku stavěla, ale místní džirga, což je shromáždění starších z vesnice, byla vůči ženám nemilosrdná.

"Zpočátku jsme si mysleli, že dívku nemohou odvést, ale zesílili tlak a denně se Sanídy dožadovali," říká její strýc.

Dívka byla osvobozena, ale stejně trpí 

Zoufalá dívčina rodina zkusila všechno, bez ohledu na zákon krevní msty ve společnosti, kde je čest rodiny posvátná, a nakonec podala žalobu na provinivšího se otce a členy vesnického shromáždění. Ti byli všichni zatčeni.

Pro Sanídu to bylo nečekané a šťastné rozuzlení. Přesto se však nevyhnula jistým nepříjemnostem. "Ve škole si na mě děti ukazovaly prstem a říkaly, že jsem byla nabídnuta v rámci svary," stěžuje si.

Její sestřenice Sapna však byla nucena podrobit se rozhodnutí místní džirgy. Byla provdána proti své vůli.

"Případů svary je mnoho, ale lidé se na policii neobracejí. S případy, které se týkají žen, se neodvažujeme jít před soud, a nevinné dívky pak tímto mlčením trpí," řekl Sanídin strýc.

Lidé nechtějí svědčit jeden proti druhému

Podle místních organizací jsou registrované případy "darování" dívek k urovnání sporu jen viditelnou částí obrovského ledovce, který celá země raději nechce vidět.

"V případech svary nechtějí lidé svědčit jeden proti druhému, protože jsou z jedné vesnice nebo ze stejné komunity," poznamenal Navíd Chán, který je vysokým policejním činitelem ve městě Mingora v údolí Svát.

"V takových případech nikdo nechce svědčit," přiznává Tabassum Adnan Safiová, což je předsedkyně jediné čistě ženské džirgy v zemi.

Protože chybějí důkazy, jsou obvinění nakonec většinou propuštěni. Tak bylo osvobozeno všech 12 lidí zatčených na základě žaloby v roce 2012. Pětašedesát osob zadržených loni v údolí Svát v souvislosti s devíti registrovanými případy svary zatím čeká na rozhodnutí soudu.

Pákistánská dokumentaristka Samar Minalláhová, která věnovala jeden svůj film násilně provdávaným dívkám, prohlašuje, že se nic nezmění, dokud policie a prokurátoři neobviní představené vesnice. To je ve venkovských oblastech země nadlidský úkol.

Někteří Pákistánci svaru uznávají

"Úřady musejí podniknout přísná opatření proti džirgám, aby jim zabránily porušovat zákony na ochranu žen," zdůrazňuje.

Přestože rostoucí počet pákistánských rodin svaru kritizuje, kontroverzní praxe má v zemi ještě své zastánce.

"Je to velmi užitečná praxe, protože umožňuje zachránit desítky životů a nastolit mír mezi rodinami, které jsou na smrt znepřátelené," soudí právník v Mingoře Saíd Karím Šalman.

"Když se pak s takovou dívkou špatně zachází, její rodina požaduje odplatu," říká. To podle něho chrání násilně provdané dívky před zlým zacházením.

Pokud to ovšem nevyvolá další konflikty a nekonečné kupčení s dívkami. Co by se stalo, kdyby se Sanídinou sestřenicí Sapnou, provdanou v rámci svary, začal její manžel špatně zacházet? Rodina Sapny by se mohla dožadovat odplaty a spor by mohl být urovnán zase prostřednictvím další svary.

Reklama

Výběr článků

Načítám