Hlavní obsah

Ozbrojenci v Jerevanu drží policisty na stanici jako rukojmí. Je to převrat, tvrdí

Aktualizováno

Skupina ozbrojenců obsadila policejní stanici v arménské metropoli Jerevanu a drží nepotvrzený počet rukojmích. Podle národní bezpečnostní služby byl jeden policista zabit a další dva zraněni. Dva rukojmí byli propuštěni, zadržováno jich je dál nejméně osm.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Speciální jednotka v Jerevanu zahájila operaci na osvobození rukojmíchVideo: Reuters

 
Článek

Podle dostupných informací žádají útočníci propuštění všech politických vězňů, zejména pak nedávno zatčeného opozičního vůdce Žirajra Sefiljana. Obyvatelstvo vyzývají, aby vyšlo do ulic a vynutilo si odstoupení vlády a prezidenta Serže Sargsjana.

Zatím ale jejich výzvy nenacházejí větší ohlas a nepřicházejí zprávy o tom, že by se v ulicích srocovaly davy, informovala agentura Reuters. Speciální jednotka už zahájila operaci na osvobození rukojmích.

O akci ozbrojenců arménská bezpečnostní služba nezveřejnila žádné podrobnosti. Uvedla jen, že s útočníky v obsazené policejní budově její příslušníci vyjednávají.

Televize přinesla záběry z místa, na nichž je vidět velký počet policejních obrněných vozidel, která odřízla přístup k obsazené stanici. Obyvatelé z blízkého okolí stanice byli evakuováni.

Foto: Stringer, Reuters

Na místo dorazily policejní obrněná vozidla

Vysoký policejní činitel pod podmínkou zachování anonymity agentuře AP řekl, že policejní stanici ve čtvrti Erebuni přepadlo asi 20 ozbrojenců a zadržují nejméně osm rukojmí.

Video, které umístili ozbrojenci na ruském portálu life.ru zachycuje muže v neprůstřelných vestách vyzbrojené kalašnikovy, jak vyjmenovávají své požadavky.

"Drazí krajané. Začalo to. Žádáme všechny, aby vyšli do ulic," říká jeden z mužů.

"Náš požadavek je osvobodit všechny politické vězně a přivézt je sem."

Další z mužů řekl: "Policejní stanice je v našich rukou tři a půl hodiny. Zabavili jsme všechny zbraně. Není jiné cesty. Apelujeme na vás. Nenechte nás tu samotné. Děláme svou část úkolu - vy udělejte svou!"

Foto: Stringer, Reuters

Policisté blokují silnici poté, co ozbrojenci obsadili policejní stanici v Jerevanu a drží rukojmí.

Sefiljan byl zatčen 20. června a obviněn z nezákonného získávání a držení zbraní. Podle vyšetřovatelů plánoval se svými stoupenci obsadit vládní budovy a televizní vysílač.

Sefiljan ostře kritizoval arménského prezidenta Serže Sargsjana a vyjadřoval nevoli nad tím, jak vláda postupuje v dlouholetém konfliktu v Náhorním Karabachu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie uzavřela okolí přepadené policejní stanice v JerevanuVideo: Reuters

Opoziční hnutí Nová Arménie v čele se Sefiljanem loni na podzim ohlásilo, že počínaje 1. prosincem zahajuje "proces občanské neposlušnosti a výměny moci" v republice.

"Dosáhnout toho prostřednictvím voleb je nemožné, možné je to jen povstáním lidu," prohlásil Sefiljan a ujistil, že jeho hnutí "neustoupí a pro dosažení svého cíle půjde až do konce".;

Reklama

Výběr článků

Načítám