Hlavní obsah

Opilý český voják poškrábal v Kábulu obrněné vozy

– Praha
Právo, Radim Vaculík

Obvodní soud pro Prahu 6 dostal před několika dny na stůl hodně neobvyklý případ. Státní zástupce tam podal obžalobu za výtržnictví na českého vojáka, který loni v červnu v noci v opilosti přímo na ostře střežené základně v afghánském Kábulu poškrábal nožem kapoty dvou obrněných vozidel. První transportér patřil turecké a druhý české armádě.

Foto: Luboš Pavlíček, foro archiv ČTK

Armáda ČR. Ilustrační foto

Článek

Voják působil na základně jako člen české jednotky v rámci mezinárodní operace Resolute Support a osudnou noc se podle informací Práva zúčastnil rozlučkového večírku s polskými kolegy.

Když z něj 17. června po druhé hodině ranní podnapilý odcházel, podle obžaloby „nejprve přistoupil k zaparkovanému vozidlu značky Toyota patřícímu vojenskému kontingentu Turecké republiky, kdy pravou rukou, ve které svíral nůž, úmyslně bodal a škrábal kapotu vozidla“.

Totéž o pár minut později učinil u stejné značky obrněného auta, tentokrát ale patřícího české jednotce.

Čeští strážní andělé chránili Američany před útoky afghánských záškodníků

Domácí

Jeho počínání viděl na kamerách službu konající operátor z britských ozbrojených sil a na Čecha zavolal vojenskou policii. Podle jeho následné svědecké výpovědi však nikoli proto, že by ho nějak pohoršovalo jednání českého vojáka.

Měl strach, aby si zjevně podnapilý muž nožem neublížil. Člen české jednotky měl totiž v sobě v danou chvíli podle informací Práva přes dvě promile alkoholu.

„Potvrzuji, že v dotazované věci státní zástupce podal obžalobu. Vzhledem k tomu, že skutek souběžně vojenská policie předala ke kázeňskému potrestání, a s ohledem na obsah obžaloby navrhla obhajoba soudu přezkum věci předběžným projednáním a zastavení řízení,“ sdělil k tomu Právu vojákův advokát Radek Ondruš.

Nic si nepamatuje

Jedním z důvodů je mimo jiné fakt, že přistižený voják svým jednáním způsobil na obou transportérech „zanedbatelnou škodu“, jak v obžalobě napsal i státní zástupce. Podle obhájce klient neměl v úmyslu transportéry poškodit. Vozy se navíc používají v bojových střetech a jsou tedy už poškrábané na více místech.

Mír s Talibánem podepsán. USA a NATO opustí Afghánistán do 14 měsíců

Blízký a Střední východ

„Obviněný nerozporuje, že se na večírku opil, nicméně na vlastní průběh skutkového děje si nepamatuje, což je s ohledem na zjištěnou hladinu alkoholu v krvi obvyklé,“ uvedl Ondruš v návrhu na zastavení stíhání svého klienta. Zároveň také podal podnět na přezkoumání postupu státního zástupce jeho nadřízeným.

Obhájce požaduje, aby soud předal případ jen do kázeňského řízení veliteli obžalovaného vojáka, protože podle něj nejde o žádný trestný čin výtržnictví.

Obzvlášť za situace, kdy šlo i podle výpovědi svědků z řad nadřízených o zcela ojedinělý exces jinak bezproblémového vojáka. Soud nicméně podle informací Práva už nařídil hlavní líčení na duben.

Vojáka už mezitím minulý týden jeho velitel stačil v kázeňském řízení potrestat. Týkalo se to však jen nepovoleného požití alkoholu, nikoli následného poškrábání transportérů, protože za to je voják nyní obžalován.

Nadřízený mu podle zjištění Práva uložil trest v podobě snížení platu o patnáct procent po dobu čtyř měsíců, s čímž voják souhlasil, a toto rozhodnutí je tedy od minulého úterý pravomocné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám