Hlavní obsah

ON-LINE: Česko má 254 nově nakažených, o 88 více než před týdnem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česko mělo ve čtvrtek 254 nově nakažených, což je o 88 lidí více než minulý týden. Oproti středě se však počet nakažených zmenšil o dvacet čtyři. Dění okolo pandemie sleduje on-line i v pátek.

Článek

10:40 - V Maďarsku zaznamenali 44 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a v souvislosti s ním nikdo nezemřel. V nemocnicích je 87 pacientů s covidem, z nichž je 13 napojeno na umělou plicní ventilaci. Od začátku pandemie bylo 808 437 pozitivně testovaných a zemřelo jich 30 004. V desetimilionové zemi už bylo očkováno 5 529 428 osob, z nichž druhou dávku dostalo 5 145 484.

8:19 - Ve čtvrtek bylo podáno 90 960 dávek vakcín. Celkem bylo aplikováno 8 796 093 očkovacích látek.

8:18 - V nemocnicích je s covidem hospitalizováno 34 pacientů, 3 z nich se nacházejí ve vážném stavu.

8:09 - Incidenční číslo, které udává průměrný počet nakažených za sedm dní na 100 000 obyvatel, je 10,84, za středu bylo 10,02.

7:45 - Česko mělo ve čtvrtek 254 nově nakažených, což je o 88 lidí více než minulý týden. Oproti středě se však počet nově nakažených zmenšil o dvacet čtyři.

7:35 - Česko je podle počtu nákaz koronavirem na 17. místě z 27 zemí EU. Nejhorší situace je stejně jako před týdnem na Kypru (493 případů na 100 tisíc obyvatel, před týdnem to bylo 180 případů). Druhou nejpostiženější zemí je stejně jako před týdnem Portugalsko (241 případů na 100 tisíc obyvatel, před týdnem 169 případů). Třetí zůstává Španělsko (215 případů, před týdnem 107).

Nenahlášením návratu z ciziny by zaměstnanec riskoval

Ekonomika

6:35 - V jihokorejském hlavním městě Soulu zavedou od pondělí na dva týdny nejpřísnější opatření pro boj s koronavirem. Zavřou se školy a po šesté večer se budou moci potkat jen dva lidé. Kapacita restaurací se omezí a jídlo se bude podávat jen do deseti večer. Zavřou se i kluby a kulturní zařízení, demonstrovat bude moci jen jeden člověk. V pátek v zemi zaznamenali rekordních 1316 nových případů nákazy, z nichž většina připadá na Soul. Nakažení jsou většinou dvacátníci a třicátníci, kteří neměli nárok se očkovat. Na první dávku stále čeká 70 procent obyvatel, vakcín je nedostatek.

6:30 - V Sydney se zpřísní opatření proti koronaviru poté, co bylo ve čtvrtek odhaleno 44 nových případů nákazy, což je rekordní počet. Mohou se prodloužit i na konec příštího týdne. Lidé budou muset zůstávat doma s výjimkou nutných cest na nákup, kam smí jen jedna osoba z domácnosti jednou denně, a za lékařem. Lidé nesmějí dále než deset kilometrů od domu a venku mohou být maximálně dvojice osob.

V červenci dostane Česko o milion dávek vakcíny méně než v červnu

Domácí

6:22 - Lidé, kteří neprodělali covid-19 v posledním půl roce nebo nemají dokončené očkování, musí od pátku při návratu ze zahraniční dovolené v zaměstnání předložit negativní test. Podle aktuálního mimořádného opatření je bez něj nesmí zaměstnavatel pustit na pracoviště, pokud přijedou ze zemí s vysokou mírou rizika podle mapy cestovatele zveřejňované ministerstvem zahraničních věcí. Ze zemí s mírným nebo středním rizikem může do práce s respirátorem, který musí nosit až do výsledku testu.

6:17 - Cestující na Slovensko, kteří nebyli očkováni proti nemoci covid-19, musejí od pátku po vstupu do země nastoupit do karantény. Domácí izolace je stanovena na dobu 14 dnů, zkrátit ji lze obdržením negativního výsledku PCR testu, přičemž test bude možné podstoupit nejdříve pátý den karantény. Povinná izolace se nevztahuje na vybrané profese či cestující při tranzitu přes Slovensko a v přechodném období po dobu několika následujících týdnů ani na pendlery a lidi očkované prozatím pouze jednou dávkou vakcíny. Motoristé mohou znovu využívat i menší hraniční přechody. Země zpřísnila režim na hranicích v souvislosti s šířením nakažlivější indické mutace delta, která již byla potvrzena i na Slovensku. Dosud při cestování na Slovensko z České republiky a z dalších asi čtyř desítek zemí z takzvaného zeleného seznamu stačil test na koronavirus.

Česko přestane bránit v návratu cizincům s dlouhodobým pobytem

Domácí

6:12 - Obyvatelé Tchaj-wanu se mohou očkovat na Guamu. V úterý na tichomořském ostrově Guam přistálo letadlo plné obyvatel Tchaj-wanu, kteří dorazili i proto, aby se nechali očkovat proti covidu-19. Byli mezi prvními, kdo využili místního vakcinačního programu pro turisty Air Visit & Vacation. Zastřešuje jej místní úřad pro cestovní ruch. Program umožňuje Tchajwancům ve věku od 12 let jít na očkování už den po příletu. Mohou takto absolvovat první i druhé očkování a mohou si vybrat, zda chtějí vakcínu od společnosti Pfizer, preparát vyvinutý firmou Moderna nebo ten od Johnson & Johnson.

Reklama

Výběr článků

Načítám