Hlavní obsah

Ohně a slzný plyn. Protesty po smrti Floyda se přenesly i do Paříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Francouzská policie se v úterý střetla s účastníky nepovolené demonstrace proti rasové nespravedlnosti. Ti si kromě George Floyda, který zemřel v Minneapolisu v USA po zásahu tamního policisty, připomněli i památku francouzského černocha Adamy Traoreho, který zemřel v roce 2016 v policejní vazbě.

Foto: Rafael Yaghobzadeh, ČTK/AP

Demonstrace v Paříži

Článek

Policie zakázala protest kvůli koronavirovým omezením, která zapovídají shromáždění více než 10 lidí. Před budovou vrchního pařížského soudu v centru města se jich v podvečer přesto sešly tisíce.

Podle agentury AP byl průběh manifestace asi dvě hodiny poklidný, to se ale změnilo kolem 21:00. Směrem k policistům začaly létat kameny a jeden z účastníků zapálil americkou vlajku pověšenou na sloupu.

Kdo je policista, který odstartoval nepokoje v USA

Amerika

Média bezprostředně po zásahu proti pařížské demonstraci neinformovala o zraněných na jedné ani druhé straně. Policie do davu vypálila slzný plyn a vyzvala lidi, aby místo opustili.

Demonstranti přišli vyjádřit podporu hnutí Black Lives Matter, které upozorňuje na rasovou nerovnost a policejní násilí.

Foto: Rafael Yaghobzadeh, ČTK/AP

Protest v Paříži

Jde o reakci na smrt Afroameričana George Floyda, který zemřel v Minneapolisu po tvrdém zásahu amerického policisty Dereka Chauvina, jenž mu několik minut klečel na krku, přestože si Floyd stěžoval, že nemůže dýchat.

Protesty se postupně přenesly i do dalších měst USA i mimo hranice Spojených států. Pařížská akce měla kromě Floyda zároveň připomenout smrt Adamy Traorého. Tento 24letý Francouz s malijskými kořeny v roce 2016 zahynul ve vazbě krátce po zatčení za ne zcela objasněných okolností.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Zakázaná demonstrace v Paříži

„Případ George Floyda odráží obavy ohledně dění ve Francii,” řekl AP Dominique Sopo, který vede francouzské sdružení SOS Racisme.

Podobné manifestace se ve Francii konaly také v Lille a jihofrancouzském městě Marseille, kde byla podle AP situace rovněž vypjatá.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Demonstrace v Paříži

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám