Hlavní obsah

Odsouzená punkerka z Pussy Riot zvažuje francouzské občanství

– Moskva

Členka skupiny Pussy Riot Jekatěrina Samucevičová, odsouzená na dva roky vězení za "punkovou modlitbu" v moskevském kostele a později podmíněně propuštěná, by si mohla vyměnit role s hercem Gérardem Depardieuem a využít nabídky na francouzské občanství. Napsal to webový server týdeníku Moskovskij komsomolec.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Jekatěrina Samucevičová

Článek

Depardieu na protest proti pětasedmdesátiprocentnímu zdanění bohatých, o něž usiluje francouzská vláda, převzal nedávno z rukou prezidenta Vladimira Putina ruské občanství. Samucevičová, kterou vysoké daně ve Francii netrápí, dostala počátkem ledna od francouzských Zelených nabídku, aby se ucházela o občanství francouzské. "Proč bych to nezkusila?" reagovala členka Pussy Riot na dotaz ruského serveru, i když připustila, že francouzsky neumí.

Depardieu o víkendu v ruské televizi uvěznění Pussy Riot za jejich skandální happening v chrámu Krista Spasitele obhajoval. "Představte si, kdyby tyto dívky šly například do mešity. Nevyšly by z ní živé. I v katolickém světě by to bylo hrozné. Ale když to říkám ve Francii, jsem považován za idiota," uvedl herec.

Rozsudek, který vyvolal bouřlivou diskusi v Rusku a vlnu rozhořčení v cizině, komentovala i Samucevičová. "Ruská státní moc si náboženství přisvojila a využívá symboly pravoslaví ke svým cílům," řekla ruskému serveru. "Ultrakonzervativní politiku namířenou proti menšinám, ženám a homosexuálům církev podporuje, a právě proto si naše skupina zvolila ke svému protestu kostel," řekla Samucevičová.

Protestu v pravoslavném chrámu se loni v únoru zúčastnilo pět dívek. Dvěma se podařilo před policií uniknout, ostatní tři byly zadrženy a odsouzeny ke dvěma letům za výtržnictví a útok na city věřících. Samucevičová byla později podmínečně propuštěná, žádost další odsouzené Mariji Aljochinové o přerušení trestu kvůli malému synovi dnes ruský soud zamítl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám