Hlavní obsah

Obyvatelé Nadžafu prožili první klidnou noc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/NADŽAF

Po týdnech těžkých bojů prožili obyvatelé iráckého města Nadžaf noc bez střelby a výbuchů. Násilí je ale hlášeno z Bagdádu, Fallúdži, Bajdží a severoiráckých měst Kirkúk a Mosul.

Foto: Adam Macháček

Plakát k výstavě PSYCHEDELIA VE VIZUÁLNÍ KULTUŘE BEATOVÉHO VĚKU

Článek

Američané ráno z tlampačů vyzývali obyvatele hlavního města Bagdádu, aby zůstali v domech, protože vojáci zahájí zátah na ozbrojence. Z ulic se ozývala sporadická střelba a Iráčané na projíždějící americké jednotky házeli granáty. Podle iráckého ministerstva vnitra bojují proti povstalcům v řadách Američanů také členové irácké národní gardy.

Příslušníci odboje z minometů zaútočili ve východním Bagdádu a zabili dva civilisty, kteří na ulici umývali auto. Šest dalších lidí zranili.

Pět Iráčanů zahynulo při americkém leteckém útoku na sunnitské město Fallúdža. Američané chtěli zaútočit na protileteckou baterii, avšak mezi mrtvými jsou civilisté, včetně dětí a žen. Zraněno bylo dalších 32 osob.

Dva ozbrojení muži dnes na křižovatce v Mosulu zastřelili profesorku místní univerzity. Motiv útoku není podle policie jasný. Profesorka Júnisová vedla katedru překladatelství.

Do Nadžafu se vrací lidé

V Nadžafu panoval klid. Z centra města se v pátek po třítýdenních těžkých bojích stáhli šíitští bojovníci duchovního Muktady Sadra i americká těžká technika.

Obyvatelé, kteří v minulých dnech odešli z domovů, se v pátek vraceli a na silnicích se vytvořily zácpy. Ulice města nyní střeží iráčtí policisté, ale američtí vojáci zůstávají na okrajích města a hlídkují nad ním i americká letadla. Ráno se lidé vraceli do úřadů a obchodů a mnozí začali odklízet nepořádek po bojích.

Policisté hlídkují také v nedaleké Kúfě, která má být stejně jako Nadžaf demilitarizovaným městem. V pátek večer zde policisté našli velkou skrýš zbraní.

Mírová dohoda, již ve čtvrtek se Sadrem vyjednal ajatolláh Alí Sistání, dává Sadrovi volnost. Jeho lidé měli odevzdat zbraně, ale mnozí si je nechali. Rozešli se sice do svých domovů, ale jsou údajně znovu připraveni na Sadrovu výzvu boje obnovit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám