Hlavní obsah

Obvinění ze sexuálního obtěžování míří na další americké politiky

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlna obvinění ze sexuálního obtěžování otřásá i americkým Kongresem. Mezi těmi, koho zasáhla, je nově i demokratický senátor a bývalý komik a moderátor Al Franken (66). Toho už obvinily čtyři ženy, načež se Franken za své chování omluvil.

Foto: Profimedia.cz

Demokratický senátor a bývalý komik a moderátor Al Franken

Článek

„Jsem přátelská osoba, lidi objímám,“ řekl Franken podle stanice Fox News s tím, že zjistil, že podle některých žen „překročil čáru“. Vzkázal, že „podobné přešlapy“ už se nebudou opakovat.

Problém má i nejdéle sloužící člen Sněmovny reprezentantů, demokrat John Conyers (88). Etický výbor jej začal vyšetřovat poté, co server BuzzFeed zveřejnil informaci, že v roce 2015 nechal z veřejných peněz vyplatit značnou sumu bývalé zaměstnankyni Kongresu za mlčení. Ta tvrdila, že byla z práce vyhozena poté, co odmítla Conyersovu nabídku sexu.

Foto: Profimedia.cz

Demokrat John Conyers

Načež vyšlo najevo, že loni Conyerse z obtěžování chtěla obvinit další podřízená – žalobu však stáhla, když jí soud odmítl zajistit anonymitu. Další žena pak demokrata obvinila v rozhovoru s listem The Washington Post. Vlivný politik obvinění „zcela a důrazně“ odmítl.

V nepříjemné situaci je i republikánský člen Sněmovny reprezentantů Joe Barton (68). Na webu se objevilo jeho explicitní nahé foto. Politik byl pak nucen přiznat, že před rozvodem udržoval intimní vztahy se sérií žen.

Foto: James Lawler Duggan, Reuters

Republikánský kandidát do Senátu USA Roy Moore

Nynější vlna obvinění dopadla i na Roye Moora (70), republikánského kandidáta do Senátu za Alabamu. Čtyři ženy jej obvinily, že je sexuálně napadl, dvě z nich prý byly tehdy náctileté. Dalších pět žen mladších 20 let tvrdí, že s nimi v této době udržoval poměr.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám