Hlavní obsah

O život letos přišlo nejméně 49 novinářů, uvedli Reportéři bez hranic

Berlín

Kvůli své práci přišlo letos o život nejméně 49 novinářů, dalších zhruba 390 je ve vězení. Ve své výroční zprávě to v úterý uvedla mezinárodní organizace Reportéři bez hranic, která hájí svobodu sdělovacích prostředků. Nejnebezpečnější je pro novináře podle Reportérů bez hranic Sýrie a Mexiko, kde od začátku roku zahynulo kvůli své práci po deseti novinářích.

Foto: Reuters TV, Reuters

Dým stoupající po náletu na Idlib

Článek

Pět novinářů přišlo o život v Afghánistánu, čtyři v Pákistánu a tři v Somálsku. Téměř 60 novinářů bylo od začátku roku do 1. prosince uneseno. Nejvíce z nich v Sýrii (30), Jemenu (15) a Iráku (11).

Loni ve světě při výkonu své práce zemřelo dokonce 80 novinářů. Nejvíce z nich v Afghánistánu (15), Sýrii (11) a v Mexiku (devět). Mezi zavražděnými novináři byl tehdy i Slovák Ján Kuciak.

Zatímco počet novinářů, kteří při své práci zemřeli, letos o něco klesl, zvýšil se počet těch, kteří skončili za mřížemi. Loni Reportéři bez hranic napočítali 348 vězněných novinářů, letos už 389. Téměř polovina z nich je vězněna v Číně (120), Egyptě (34) a Saúdské Arábii (32).

V Číně je mezi vězněnými asi 40 procent takzvaných občanských novinářů, kteří se navzdory tvrdé cenzuře snaží přes sociální sítě šířit nezávislé informace. Řada z nich patří k ujgurské menšině, kterou Peking podle západních médií i neziskových organizací tvrdě utlačuje. V Egyptě a Saúdské Arábii je zase většina vězněných novinářů za mřížemi, přestože nebyli odsouzeni, nebo dokonce ani obžalováni.

Reklama

Výběr článků

Načítám