Hlavní obsah

Novozélanďané už nejsou z vlády nadšení jako dříve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wellington

Navzdory tvrdému lockdownu v částech země počet případů covidu-19 na Novém Zélandu neustále roste. O víkendu dokonce poprvé od začátku pandemie přibylo přes 200 nakažených za jeden den. Vláda situaci nezvládá, myslí si veřejnost, jejíž důvěra za poslední měsíce klesla z 80 na 46 procent.

Foto: Profimedia.cz

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová

Článek

Za uplynulou sobotu ohlásily úřady rekordní čísla: 206 nových případů. Z toho 200 v Aucklandu, kde se nakažlivou variantu delta zatím nedaří navzdory lockdownu podchytit.

„Všem lidem na Novém Zélandu, a speciálně těm v Aucklandu, vzkazuji: ‚He rā ki tua, lepší časy se blíží,'” ujišťovala premiérka Jacinda Ardernová.

Novozélandská policie zadržela pašeráky fastfoodu

Zahraniční

Podle ní tkví naděje ve vakcíně. Nejnovější data ministerstva zdravotnictví ukazují, že alespoň jednu dávku obdrželo 90 procent obyvatel starších 12 let, 80 procent lidí už má obě dávky.

„Jsme na cestě k tomu, abychom měli nejvyšší proočkovanost na světě,” věří premiérka ostrovní země. Až bude plně naočkováno 90 procent lidí, začně vláda zřejmě opatření proti šíření viru uvolňovat.

Fenomén Jacindarelly vyprchává

S ženou, kterou ještě minulý rok pro její schopnost zvládat krize uctívali na Novém Zélandu po popelkovsku jako „Jacindarellu”, veřejnosti dochází trpělivost.

Pacient nula přiletěl na Nový Zéland ze Sydney

Svět

Ještě v srpnu tohoto roku hodnotilo 80 procent Novozélanďanů práci vlády jako dobrou. V říjnu to už bylo jenom 60 procent, teď už vládě nevěří ani polovina obyvatel (46 procent).

Reklama

Výběr článků

Načítám