Hlavní obsah

"Norský" Saddám Husajn se chce přejmenovat

Novinky, Iveta Kramešová, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSLO/Norsko

Jmenuje se Saddám Husajn a již dva roky žije v Norsku. Irácký Kurd, kterého s iráckým diktátorem spojuje pouze jméno, se chce přejmenovat. Začal se totiž za své jméno stydět.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

"Právě v těchto dnech je moje jméno dosti zábavné," řekl Saddám, napůl ironicky, norskému deníku Aftenposten.

"Kurd, který se jmenuje Saddám! To není moc dobré. Když mi ale otec před dvaceti lety vybíral jméno, o tom, co se stane, nikdo přeci nevěděl," dodal dvacetiletý Kurd. "Prezident byl respektovaným mužem i mezi Kurdy. Nemusel jsem se za své jméno stydět. Vše se ale změnilo v posledních deseti letech."

Nové jméno už si vybral. Dastans Rasul Husajn. V telefonním seznamu však bude nadále figurovat jako Saddám Husajn. "Moc netelefonuji. Většinou mluvím s mladými lidmi a ti se vždy smějí, když se představím. Ptají se, zda jsem ten Saddám Husajn, kterého znají z médií," vysvětlil.

Sny o svobodném Iráku

Doufá, že Saddám Husajn bude poražen. "Věřím, že se všem v mé domovině povede jednou dobře. Moje babička a další příbuzní byli zavražděni jedovatým plynem v roce 1998," sdělil. Jeho otec je také mrtvý, ale matka stále žije v Iráku. Má o ní strach. Od vypuknutí války o ní neslyšel.

Hussajn, který žil dva roky v azylovém středisku, získal povolení k trvalému pobytu. Prozatím neví, jestli se někdy do Iráku vrátí.

"Sním o svobodném Iráku, kde bych mohl žít. Doufám, že se můj sen po válce vyplní," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám