Hlavní obsah

Norská premiérka dostala pokutu za porušení koronavirových opatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norská policie udělila premiérce Erně Solbergové pokutu ve výši 20 tisíc norských korun (51 tisíc korun českých) za porušení opatření proti šíření koronaviru, když v únoru slavila s příbuznými své šedesáté narozeniny. Policie to oznámila na páteční tiskové konferenci.

Foto: Kappeler Michael, ČTK

Norská premiérka Erna Solbergová

Článek

Předsedkyně norské vlády řekla, že pokutu přijímá, a znovu se omluvila za to, že koncem února zorganizovala v zimním středisku Geilo oslavu, které se zúčastnilo dalších 13 lidí. Tím byl překročen maximální počet deseti osob, který v té době pro soukromé akce v Norsku platil.

Agentura Reuters uvedla, že za podobný přestupek by většina lidí v Norsku pokutována nebyla a věc by se pravděpodobně řešila domluvou. Pokutu pro premiérku policejní šéf Ole Saeverud zdůvodnil tím, že Solbergová se významně podílí na rozhodování o koronavirových opatřeních, a je proto důležité, aby je sama dodržovala.

„Bylo správné udělit premiérce pokutu, aby byla zachována důvěra veřejnosti v pravidla, která mají zamezit šíření koronaviru,” řekl.

V Norsku jsou poprvé rozmístěné americké strategické bombardéry B-1. Jako vzkaz Rusku

Evropa

V Geilo se Solbergová, doprovázená manželem, sešla s rodinami svých dvou sester a společně tam strávili několik nocí. V průběhu dovolené příbuzní mimo jiné povečeřeli v restauraci, premiérka sama tam ale nebyla, protože musela k lékaři. Další den společně pojedli donesené sushi v jednom z apartmánů.

Premiérčin manžel, který měl na starosti praktickou přípravu akce, pokutován nebyl. Bez trestu vyvázla také restaurace, kde se večeře konala, i když také porušila zákon.

Výhody AstraZeneky převažují nad riziky, uklidňuje EMA vystrašené země

Koronavirus

Solbergová byla doposud oceňována za to, jak země boj proti koronaviru zvládá. Norsko, které má 5,4 milionu obyvatel, zaznamenalo od začátku pandemie 101 960 případů nákazy a 684 úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19.

Země se nyní potýká s třetí vlnou nákazy. Denně přibývá kolem 800 nových případů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám