Hlavní obsah

Nizozemská policie zadržela ženu kvůli miliardové loupeži obrazů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterodam

Nizozemská policie v Rotterdamu zadržela devatenáctiletou Rumunku v souvislosti s rozsáhlou loupeží obrazů z rotterdamské galerie Kunsthal. Loni v říjnu odtamtud zmizela mimo jiné díla Pabla Picassa, Henriho Matisse, Claudea Moneta a Paula Gauguina asi za 2,5 miliardy korun. Podle agentury AFP jde v případu již o pátou zatčenou osobu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Žena je podle vyjádření policie podezřelá z toho, že se podílela na ukrývání uloupených obrazů. Díla zmizela z galerie nad ránem 17. října. Vyšetřovatelé tvrdí, že obrazy zamířily do jednoho z rotterdamských bytů, kde je Rumunka zbavila rámů a připravila k dalšímu transportu. Policisté mají podezření, že se díla nacházejí v Rumunsku.

Již v lednu zadržela rumunská policie tři muže podezřelé z účasti na loupeži, kteří zatím zůstávají ve vazbě. Čtvrtou zatčenou byla další žena, kterou však již policisté propustili.

Loupež, jež byla podle policie provedena kolem třetí hodiny ráno, pachatelé očividně dobře připravili. Do galerie zřejmě pronikli zadním nouzovým východem. Stačili sebrat obrazy a utéci před příjezdem policistů, kteří dorazili pět minut po spuštění poplašného zařízení muzea.

Říjnový zločin je jednou z největších loupeží umění v Evropě za posledních deset let. Celkovou hodnotu sedmi uloupených obrazů, které se zatím nepodařilo najít, znalci odhadují nejméně na 100 milionů eur (přes 2,5 miliardy korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám