Hlavní obsah

New Yorker: americké speciální síly působí v Íránu

Novinky, BBC, New Yorker

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Příslušníci amerických speciálních sil již půl roku operují v Íránu. Tvrdí to v článku pro časopis New Yorker novinář Seymour Hersh. Uvádí to s tím, že Irán je dalším strategickým cílem, na nějž se prezident USA George Bush zaměřil. Americká vláda jeho materiály označila za "děravé se spoustou nepřesností".

Foto: Josef Kubíček

Přednášející PhDr. Michal Kedroutek obdržel malý dárek.

Článek

Hersh uvedl, že příslušníci speciálních sil provádějí už půl roku v Íránu průzkumné mise. Vyhledávají cíle pro případný útok. Mezi nimi jsou nejen jaderná zařízení, ale také odpalovací zařízení raket.

Podle Hershe američtí vojáci do země vstoupili z východu z Afghánistánu a na íránském území instalovali řadu špionážních a výzvědných zařízení. Především mají detekovat zvýšenou radioaktivitu. Právě íránský jaderný program vzbuzuje obavy Američanů, že jeho primárním cílem není zabezpečení energie, ale vývoj nukleárních zbraní. USA jsou narozdíl od Evropské unie pro tvrdý postup proti Íráncům.

Pro cestu z Afghánistánu se Američané rozhodli kvůli tomu, že Írán řadu svých jaderných zařízení přenesl na východ, aby byla z dosahu izraelských stíhacích bombardérů F-16, které zaútočily před lety na íránskou jadernou elektrárnu Osirak. 

Prezident prý akce odsouhlasil

Podle Hershe prezident Bush tyto operace odsouhlasil, když je označil jako vojenské, aby obešel omezení pro Centrální zpravodajskou službu CIA působit v zámoří.

"Toto je válka proti terorismu a Irák v ní je jen jednou z kampaní," uvádí slova jednoho ze zpravodajských důstojníků, podle nějž je válečná zóna mnohem rozsáhlejší: "Příští operace bude v Íránu. My jsme vyhlásili válku ... a chceme ji dovést do konce s tím, že my válku proti terorismu vyhrajeme."

Že je příštím cílem Írán, novináři opakovaly i jiné zdroje, i když uváděly, že je nutné volit opatrnější postup než v případě Iráku.

Američané také spolupracují s pákistánskými odborníky a vědci, kteří před časem předali informace Íránu o svém pokroku na jaderném poli. Výměnou za to, že nebude stíhán otec pákistánské jaderné bomby Chán, který se prodejem informací obohacoval.

Bílý dům článek odmítl

Článek okamžitě napadl Bílý dům, Dan Bartlett, který má na starosti styk s veřejností, ho nazval "děravým s řadou nepřesností". Přímo ho však nepopřel, i když Hersh neuvedl zdroje svých informací. Komentoval jej slovy : "Nemohu uvěřit, že některé závěry, které nastiňuje, jsou postaveny na faktech."

Dodal, že prioritou v Íránu je stále diplomatické řešení: "Žádný prezident nemůže smést ze stolu vojenské řešení, ale prezident Bush ukázal, že věří, že můžeme rozvíjet diplomatické iniciativy, které teď míří správným směrem."

Americké ministerstvo obrany v pondělí také popřelo, že by zvažovalo útok na Írán. Stejně tak Pákistán popřel tvrzení New Yorkeru, že by pomáhal Spojeným státům při výzvědných misích v Íránu.

V článku je tolik hrubých faktických chyb, že jeho věrohodnost je nulová, uvedl mluvčí Pentagonu Lawrence Di Rita.

Podle zpravodaje BBC Justina Webba je však v článku řada detailů, které jsou pravdivé, a proto by měl být brán vážně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám