Hlavní obsah

Nepálci postižení zemětřesením stále čekají na peníze z finanční pomoci

Káthmándú

Přesně pět měsíců po ničivém zemětřesení v Nepálu čekají statisíce lidí na finanční pomoc z rekonstrukčního fondu, aby si mohli opravit nebo postavit nové domy. Výplatu peněz brzdí místní politici. Ti nejsou schopní připravit a schválit zákon, na jehož základě by vznikl úřad, který by fond s více než čtyřmi miliardami dolarů spravoval.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Následky zemětřesení v Káthmándú

Článek

Otřesy v Nepálu zabily téměř 9000 lidí a zničily zhruba půl miliónu domů. Mnoho lidí ale zatím nedostalo víc než nouzovou pomoc od vlády ve výši 150 dolarů (asi 3650 korun).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé v Káthmándú prohledávají trosky budovVideo: Reuters

Lidem, kteří přišli o dům, úřady slíbily kompenzaci ve výši 2000 dolarů. Uvolnění těchto peněz z fondu je ale vázané na přijetí zákona o převedení odpovědnosti na nově vzniklý Národní úřad pro rekonstrukci spadající pod parlament.

V dohledné době se zákon nejspíše neschválí. Pokud by už nepokračovaly nynější spory o znění zákona, potrvá jeho schválení několik týdnů. Pokud bude pokračovat handrkování o jeho formulaci, pak to potrvá ještě déle. S blížící se zimou jsou Nepálci čím dál tím víc zoufalejší.

Reklama

Výběr článků

Načítám