Hlavní obsah

Neonacisté zmlátili během televizní debaty mluvčího muslimů

Novinky, Lenka Hloušková, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VERONA

V přímém přenosu napadli ultrapravicoví radikálové v pátek v pořadu televize TeleNuovo mluvčího muslimské menšiny v zemi Adela Smitha. Dvacítka neofašistů vtrhla do studia a před televizními kamerami napadla Smitha a jeho kolegu Massima Zucchiho. Smith ze rvačky vyšel s vajíčky rozmázlými na obleku, Zucchi se zlomenou lícní kostí a monoklem.

Foto: Martin Tlustý

Asfaltéři v Dobrovského ulici museli pro déšť odložit pokládku nové živičné vrstvy až na poslední zářijovou středu.

Článek

K pátečnímu útoku došlo v momentě, kdy se Smith vyjadřoval k vyostření vztahů mezi křesťanskými, židovskými a muslimskými komunitami v Evropě. Diváci sledující pořad ale mohli na místo řečnické rétoriky po několika minutách sledovat vpád více jak 20 členů italských neo-fašistů do studia. Vrhli se na Smithe s Zucchim, jimž nikdo z účastníků diskuse nepřispěchal na pomoc.

Policie zatkla na místě 17 lidí. Po identifikaci jich ve vazbě zůstalo šest. TeleNuovo oznámila, že celý incident považuje za rasistický útok a podává na útočníky trestní oznámení.

Smith je televizním rváčem

Smith zastupující podle svých slov pět tisíc lidí zastřešených Italským muslimským sdružením je znám jako radikální stoupenec islámu. V minulém týdnu se před televizními kamerami v paduánské stanici Teleserenissima popral se stoupencem radikálního křesťanského směru Carlem Pelandaou. Na pěsti došlo v rámci debaty o situaci v Izraeli, kde Palanda prohlásil, že by zdejší muslimy "vysvlékl z kůže".

Reklama

Výběr článků

Načítám