Hlavní obsah

Nenávist vůči Romům je krizí společnosti, říká maďarský ombudsman

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

V Maďarsku se zvyšuje napětí mezi Romy a většinovou částí obyvatelstva. Podle průzkumu jsou Romové nejvíce nenáviděnou menšinou v zemi. Množí se útoky na romské rodiny a ombudsman pro menšiny Ernö Kállai tento stav označuje za krizi společnosti.

Foto: Profimedia.cz

Romská osada. Ilustrační foto

Článek

Konflikt mezi většinovým obyvatelstvem a Romy má kořeny ve zhoršující se sociální a politické situaci v zemi. Maďarsko je rozdělené na dva nesmiřitelné tábory, lidé přicházejí o práci a napětí se stupňuje. Krizová situace nahrává radikálům.

Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány před časem zakázal státním institucím, aby si předplácely deník Magyar Hírlap a zadávaly v něm inzerci. Reagoval tak na ostrý protiromský článek ve zmíněném deníku, který má blízko k pravicové opozici.

Autor článku Zsolt Bayer se ve svém článku vrátil k nedávné vraždě rumunského házenkáře Mariana Cozmu, kterého zavraždila skupina Romů v maďarském městě Veszprém. Bayer napsal, že pachatelé nebyli maďarskými občany.

Nebyli to lidé, napsal autor článku

"K tomu, aby se někdo mohl stát maďarským nebo jakýmkoli občanem, musí být člověkem. Pachatelé nebyli lidé, ale zvířata, které nás ohrožují. Jinak každý čestný Cikán je občanem. Bohužel, mnozí členové cikánského etnika se vzdávají soužití a člověčenství. Jsou to zvířata, nebezpečná zvířata," napsal autor.

Gyurcsány konstatoval, že Magyar Hírlap definitivně překročil hranice a nařídil ministru spravedlnosti, aby připravil příslušné právní kroky. Vedení redakce se však postavilo za autora článku. "Nevidíme žádný problém v tom, co napsal. Gyurcsányův krok je protiústavní, porušuje svobodu tisku a svobodu projevu," reagoval šéfredaktor Magyar Hírlap István Stefka.

Ultranacionalistická strana Jobbik, která stojí za založením polovojenské Maďarské gardy, vyzvala své příznivce, aby Magyar Hírlap kupovali.

Ombudsman pro mírový plán

Menšinový ombudsman Ernö Kállai požádal politiky, aby vypracovali etnický mírový plán. "V Maďarsku není jen hospodářská krize, ale nastala také krize společnosti," uvedl Kállai.

Vyzval politiky, aby při vypracování plánu spolupracovali s co nejširšími vrstvami společnosti. "Dost bylo nic neříkajících deklarací. Země potřebuje jasný a konkrétní plán, který je možné okamžitě uskutečnit," dodal.

Útoky na Romy se množí

Při posledním napadení v obci Tatárszentgyörgy ve střední části země v pondělí zastřelili 27letého muže a jeho pětiletého syna, když prchali z hořícího domu

Koncem listopadu 2008 zatím neznámí pachatelé hodili granát do pokoje romské rodiny v jihomaďarském městě Pécs. Manželé zahynuli na místě, jejich děti ve věku 5 a 3 roky utrpěly lehčí zranění.

Začátkem téhož měsíce zastřelili dva Romy v osadě u obce Nagycsécs na východě Maďarska. Kulky je zasáhly přímo v jejich domě.

Reklama

Výběr článků

Načítám