Hlavní obsah

Nemocniční zřízenec usmrtil v USA na 40 pacientů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Spojenými státy otřásá dalšáí skandál: 43letý ošetřovatel nemocnice v Somersetu ve státě New Jersey se přiznal, že smrtící injekcí zavraždil na 40 vesměs starších pacientů, aby údajně ukrátil jejich utrpení. Zabíjel v řadě nemocnic, kde v posledních 16 letech působil.

Článek

"Zabíjel takto v několika zdravotnických zařízeních, kde během posledních let pracoval," řekl podle televize CNN státní žalobce somersetského okresu Wayne Forrest.

Podle dosavadního zjištění takto obžalovaný Charles Cullen působil během posledních 16 let v deseti nemocnicích. Úmyslnými injekcemi zcela nevhodných, na daného pacienta smrtelně působících léků či preparátů podle vlastních slov zabil asi 40 lidí. Jen v somersetské nemocnici, kde působil naposled, tak usmrtil 12 až 15 pacientů.

Cullen byl zatím obžalován z vraždy jednoho pacienta a jednoho pokusu o vraždu, senzaci však způsobil dobrovolným přiznáním před soudem, že takových případů má na svědomí na 40. Když se jej soudce snažil upozornit, že nemusí mluvit, protože zákon na ochranu jeho práv mu to umožňuje, obžalovaný to odmítl.

K vraždám se přiznal

"Nechci obhájce a nehodlám se proti obviněním bránit. Prohlašuji se za vinného," řekl.

Cullen byl obžalován z vraždy katolického kněze, který se přišel léčit na srdeční chorobu: píchnul mu smrtelnou dávku dioxinu, kterou ale lékaři v těle oběti objevili. Pacientku s předávkováním stejné látky lékaři stačili zachránit. Nemocnice poté uskutečnila kontrolní vyšetřování u dalších pacientů, které měl Cullen v péči, a u šesti zjistila abnormální laboratorní výsledky. Poté Cullena vyhodila z práce a oznámila vše policii.

"Byl to takový klidný chlapec, působil přátelským dojmem," uvedl jeden ze svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám