Hlavní obsah

Nemocná Číňanka jezdila po Londýně taxíkem

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli pociťovala příznaky nákazy, asi třicetiletá Číňanka se nejen zúčastnila londýnské konference autobusových firem ve Westminsteru, ale i do nemocnice cestovala taxíkem. Nyní byla potvrzena jako devátý případ koronaviru v Británii.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Nepomáhají zpřísněná pravidla ani výzvy k obezřetnosti, protože lidé se chovají nezodpovědně,“ poznamenal k tomu britský deník The Daily Mail. Přenašečka viru nechyběla předminulý čtvrtek mezi 250 delegáty semináře o autobusové přepravě. O tři dny později, v neděli večer, dorazila do nemocnice Lewisham v jižním Londýně taxíkem Uber, a to navzdory veškerým varováním.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

„Dva zdravotníci, kteří s ní přišli do kontaktu v nemocnici, museli do izolace stejně jako řidič taxislužby,“ napsal list s tím, že každý, kdo má sebemenší podezření na koronavirus, by měl zůstat doma, zavolat na nouzovou linku 111 a počkat na přepravu do nejbližší nemocnice. V Lewisham Hospital ženě vzali stěry a poslali ji domů, aby čekala na výsledky testů. Byly pozitivní.

Všichni účastníci schůzky o autobusech dostali od úřadů e-mail s upozorněním, že jeden z nich měl smrtící nákazu. Lékaři se obávají, že první výskyt choroby v Londýně povede k jejímu rychlému rozšíření.

Počet obětí koronaviru v Číně stoupl na 1770, nakažených je přes 70 000

Svět

„Metro se může stát ideálním místem pro rozšíření virusu, který může na zábradlích přežít celé hodiny,“ varovala doktorka Annie Scanlonová z metropolitní hygienické služby.

Nakažených nemocí Covid-19, kterou koronavirus způsobuje, je ve světě už přes 71 tisíc. Počet obětí se blíží ke dvěma tisícům. Téměř 90 procent všech případů pochází z Wu-chanu, epicentra nákazy. Mimo pevninskou Čínu je hlášeno zatím pět úmrtí - z Japonska, Hongkongu, Filipín, Francie a Tchaj-wanu.

Koronavirus vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečku, kašel, problémy s dýcháním), pouze u některých pacientů vede k rozvoji virového zápalu plic, který může vyústit až v selhání dýchání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám