Hlavní obsah

Německý soud: výsledky voleb budou zveřejněny hned

BERLÍN

Německý ústavní soud ve středu ukončil debaty o zveřejnění předběžného volebního výsledku v noci z 18. na 19. září. Předběžné výsledky lze podle něj zveřejnit hned po sečtení, a to i přesto, že v jednom volebním obvodu v Drážďanech se bude volit až o 14 dní později kvůli úmrtí tamní kandidátky krajně pravicové strany NPD.

Článek

Soud reagoval na zhruba tucet ústavních stížností, ve kterých si lidé stěžovali, že do voleb v Drážďanech by nemělo vyjít najevo, jak zbytek země volil, aby to neovlivňovalo tamní voliče. Dodatečné volby při úmrtí přímého kandidáta ukládá německý volební zákon.

Kandidátka extremistické NPD Kerstin Lorenzová nečekaně zemřela na mozkovou příhodu minulý týden a strana nyní musí určit jiného svého člena a vytisknout nové kandidátky.

V obvodu Drážďany 1 je 219 tisíc voličů a spekuluje se o tom, že budou-li znát předběžný volební výsledek, budou moci volit takticky. Podle médií by drážďanští mohli dokonce sehrát úlohu jazýčku na vahách.

Výsledky mohou být velmi těsné

Průzkumy veřejného mínění uvádějí, že opoziční CDU/CSU ztratila zhruba jedenáctiprocentní náskok před vládní SPD a volební klání by mohlo být opět těsné. V minulých volbách v roce 2002 oba hlavní volební soupeři získali shodných 38,5 procenta hlasů a opoziční kandidát tehdy prohrál o pouhých zhruba 6000 hlasů, odevzdaných v bývalém východním Německu.

Bude-li i letošní volební boj tak těsný, bude hrát roli, kdo bude zvolen jako přímý kandidát i ve volebním obvodu Drážďany 1. Ústavní soud rozhodl, že si nelze stěžovat na volby ještě předtím, než se konaly, a stěžovatele odkázal na možnost podat po volbách stížnost na zákonnost voleb. Je tedy možné, že po volbách se rozhodování o tom, zda se předčasné volby konaly v souladu se zákony, dostane k ústavnímu soudu ještě jednou.

Reklama

Výběr článků

Načítám