Hlavní obsah

Německý ministr vnitra varoval před atentáty

Právo, Vladimír Plesník
BONN

Důrazněji než kdykoli předtím varoval německý ministr vnitra Otto Schily (SPD) o víkendu před tím, že Spolková republika by se mohla stát cílem teroristických útoků, a to navzdory své striktní zdrženlivosti k válce v Iráku.

Článek

"Jsme rovněž v hledáčku teroristů," řekl týdeníku Der Spiegel. "Máme důvody k velkým obavám, že se v Evropě z dalších generací přistěhovalců tvoří teroristické skupiny blízké al-Kajdá přinejmenším ideologicky."

Současně naléhal na muslimy v SRN, aby zabránili projevům nesnášenlivosti, zášti, a dokonce i výzvám k násilí pronášeným některými radikálními duchovními v mešitách. Úder teroristů proti dopravní síti v Londýně se postaral o to, že se vnitřní bezpečnost stala jedním z klíčových témat před zářijovými předčasnými volbami do Spolkového sněmu.

Schily, jeden z nejrespektovanějších členů kabinetu kancléře Schrödera, přezdívaný Rudý šerif, už ohlásil zřízení centrální databanky pro policii a tajné služby s údaji o možných teroristech a zvažuje rozšíření kamerového dohledu na letištích, nádražích a dalších veřejných místech. Počet trestných činů na místech sledovaných kamerami v Bavorsku, Bádensku-Württembersku a Sasku pronikavě poklesl.

CDU/CSU volají po vládě tvrdé ruky

Opoziční křesťanská demokracie CDU/CSU se domáhá tvrdé ruky. Bavorský ministr vnitra Günther Beckstein (CSU), o němž se v případě triumfu opozice ve volbách hovoří jako o Schilyho nástupci, žádá po muslimech "průzračně čisté odmítnutí teroru". "Většina muslimů v Německu jsou mírumilovní lidé. Něco jiného ale je, když se vydají do výcvikových táborů a vrátí se jako k násilí odhodlaní jedinci," podotýká.

Před německými bezpečnostními silami stojí dvě velké výzvy. Na Světový den mládeže se v srpnu v Kolíně nad Rýnem očekává více než 800 tisíc poutníků. Zejména obě mše papeže Benedikta XVI. pod širým nebem považují experti za obzvlášť zranitelné. Pokud jde o mistrovství světa, za nejcitlivější místa odborníci označují podzemní garáže u stadiónů, do nichž mohou útočníci nastražit bomby.

Média upozorňují, že selhání se nelze vyhnout. Loni v prosinci zadržela berlínská policie tři Iráčany, kteří měli připravovat atentát na iráckého premiéra Ijáda Alávího při jeho návštěvě německé metropole. Musela ho proto narychlo převézt z jednoho hotelu do druhého. Příslušníci bezpečnostních složek pak kontrolovali u hlavního vchodu příchozí. Nedostali však přesné pokyny. Tak se stalo, že dovnitř vpustili i několik arabsky oblečených lidí, kteří prostě řekli: My patříme k němu. Policie měla štěstí. Nebyl to náhradní tým atentátníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám