Hlavní obsah

Německý kanibal je plně trestně odpovědný, tvrdí znalci

Právo, DPA, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KASSEL

Armin Meiwes (42) je plně trestně odpovědný za svůj čin, k němuž se doznal. "Byl to plánovaný, připravovaný a cíleně provedený čin," prohlásil v pátek před Zemským soudem v německém Kasselu soudní znalec z psychiatrie Georg Stolpmann, když přednášel své závěry o "kanibalovi z Rotenburgu".

Foto: Tomáš Vítámvás

3. liga družstev 2014 - skupina Žďár nad Sázavou

Článek

Podobně jako sexuolog Klaus Beier, který vypovídal v pondělí, je psychiatr přesvědčen, že obžalovaný je duševně zvrhlý, ale jinak za své činy plně odpovědný.

Oba se shodli, že těžká duševní zvrhlost má formu narušené osobnosti i sexuality, tato zvrhlost zahrnuje poruchy, které mohou mít vliv na trestní odpovědnost.

Poruchy se nezakládají na prokazatelných tělesných příčinách, nýbrž na citovém životě, vůli a pohnutkách člověka. Pokud soud dá na oba znalce, může ho poslat do vězení, ale ne na psychiatrii.

Plánoval prý další akce

Stolpmann zpochybnil Meiwesovu důvěryhodnost a řekl, že kanibal byl při činu veden nejen touhou svým činem někoho k sobě navždy připoutat, ale také fantazií o své všemocnosti.

"Meiwes se předvádí jako něžný člověk, ale k dosažení cíle předvedl zcela jiné chování," konstatoval znalec. K pocitu všemocnosti citoval z Meiwesova dopisu, který napsal známému po kanibalistickém činu: "Je to zmatený pocit, být vládcem nad někým jiným a rozřezávat ho na porce".

Z toho znalec vyvozuje, že Meiwes chtěl mít absolutní moc nad jinými a plánoval od začátku i další činy v tomto směru. Také si byl vědom trestnosti svého konání, a proto kladl tak velký důraz na souhlas oběti. "I proto je třeba vycházet z jeho neomezené a plné trestní odpovědnosti," zdůraznil Stolpmann.

Vražda nebo zabití?

Obžaloba nadále trvá na tom, že Meiwes spáchal vraždu k uspokojení sexuální touhy, zatímco obhájce hovoří o usmrcení na žádost oběti. Rozsudek by měl být vynesen do týdne.

Meiwes u soudu opakovaně doznal, že 10. března 2001 usmrtil, rozčtvrtil a částečně snědl inženýra Bernda Brandese (43) z Berlína.

Kanibalismus

Pojídání lidského masa je staré jako lidstvo samo. Tuto tradici vytlačil na Zemi, až na malé výjimky, nástup tzv. civilizace.

Kmeny v Africe, mj. v Demokratické republice Kongo, ale kanibalismus stále praktikují. Metoda, při níž jsou pojídány srdce a mozky nepřátel, tam slouží pro zastrašení obyvatel. Přežívá však i víra, že snědením části těla přechází na strávníka životní síla a schopnosti mrtvého.

Lidské maso prý chutná sladce, připomíná maso koňské. Z těla se konzumovaly svaly: tj. prsa a hýždě, strávníci nepohrdli ani játry, očima a morkem z kostí. Pokrmy dochucovaly nejčastěji bylinky a ovoce.

Do Evropy se kanibalismus vrátil vlivem zámořských cest v 16. století. Poslední podobný případ v ČR je kauza Ladislava Hojera (28), jenž byl za 5 vražd v roce 1986 popraven.

Zdroj: Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Kanibal odmítal otylé zájemce o smrt

"Otylé zájemce o usmrcení jsem odmítl, měli příliš mnoho tuku, ale vybral jsem si z nabídek na internetu ještě jednoho učitele a jednoho důchodce," řekl...

Přítelkyně kanibala Meiwese bude svědčit

Přítelkyně německého kanibala Armina Meiwese (42) se v pondělí dostaví k zemskému soudu v hesenském Kasselu. Bude vypovídat o vztahu s mužem obžalovaným...

Výběr článků

Načítám