Hlavní obsah

Německá vláda si došlápne na pravicové extremisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá vláda tento týden schválila balíček opatření proti pravicovému extremismu a šíření nenávisti na internetu. Reaguje tak mimo jiné na říjnový útok pravicového radikála na synagogu ve východoněmeckém městě Halle. Stephen Balliet (27) při něm zastřelil procházející čtyřicetiletou ženu a v nedalekém stánku s kebabem dvacetiletého muže, který se přišel v polední pauze najíst.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hrozbu, kterou představuje pravicový extremismus a pravicový terorismus, považuje ministr vnitra Horst Seehofer nadále za vysokou. Řekl to v Berlíně při představení balíčku.

Drážďany vyhlásily kvůli růstu nacismu nouzový stav

Evropa

Berlínská vláda se rozhodla zpřísnit pravidla držení zbraní či povinnosti sociálních sítí. Ty budou napříště nenávistné komentáře nebo výhrůžky smrtí nejen mazat, ale také hlásit policii, a to včetně IP adresy dané osoby, díky níž bude pak možné zjistit její totožnost. Dosud to pro vyšetřovatele bylo velmi složité, i kvůli – podle nich – nedostatečné spolupráci sociálních sítí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelec z německého HalleVideo: Reuters

BKA přitvrdí

Německý Spolkový kriminální úřad (BKA) založí útvar na vyšetřování zločinů z nenávisti. Internetové platformy budou mít za povinnost informovat BKA o obsahu, v němž se vyskytly výhrůžky smrtí nebo podněcování k násilným akcím. Místní politici, záchranáři a lékaři záchranných služeb budou mít vyšší míru právní ochrany vůči útokům.

Němec se přiznal k útoku v Halle, motivem byl antisemitismus

Evropa

Devítibodová strategie zahrnuje opatření, na jejichž základě budou udělovány přísnější tresty lidem, kteří na internetu špehují jiné osoby nebo je vystavují nenávistným projevům a násilí. Balíček opatření musí ještě schválit Spolkový sněm.

Registrováno 24 100 radikálů
Německé úřady loni registrovaly 24 100 pravicových extremistů.
Zhruba polovina je podle kontrarozvědky připravena použít násilí.
Loni se radikálové v SRN dopustili 20 431 trestných činů.
O rok dříve jích bylo 20 520.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám