Hlavní obsah

Němci a Rakušané rozvolňují, Češi a Maďaři opatření zpřísnili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco v Česku platí a ještě dva týdny mají platit přísná protikoronavirová opatření, v Rakousku je volnější režim od 8. února a od pondělí se začíná pomalu rozvolňovat také v Německu. Naopak Finsko či Maďarsko restrikce zpřísňují, Slovensko přitvrdilo už minulý týden.

Článek

Německo začalo rozvolňovat jen velmi zvolna. Minulý týden se otevřela kadeřnictví, od pondělí k nim přibyly autoškoly či masáže. Klienti ale mohou služby využít jen tehdy, pokud se prokáží negativním testem.

Od pondělí má proto každý Němec nárok na jeden test týdně zdarma. Otevřela se také květinářství, knihkupectví či zahradní markety.

Tam, kde se dostane počet nakažených na úroveň 50 infikovaných na 100 tisíc obyvatel v sedmidenním sledovacím období, se mohou dále otevřít obchody, galerie, muzea a zoologické a botanické zahrady.

V těchto regionech se také zmírní opatření na setkávání osob. Po zmíněném dosažení úrovně nakažených se tu může potkat až pět lidí ze dvou domácností, nyní může na návštěvu jen jeden člověk z cizí domácnosti.

Německo začne podávat AstraZeneku i seniorům

Zahraniční

Za další dva týdny by se mohly v Německu v oblastech s příznivější epidemickou situací otevřít divadla, kina, koncertní sály nebo zahrádky restaurací.

Západní soused Česka, který má 83 milionů obyvatel, hlásí podle Institutu Robert Kocha aktuálně 5011 nových případů nákazy za 24 hodin.

Rakousko vede v rozvolňování

Už 8. února se v Rakousku otevřela kadeřnictví, kosmetiky, nehtová studia, pedikůry a otevřely se obchody. Podmínkou ovšem je, aby měli klienti negativní test na koronavirus a dodržovala se hygienická opatření, nosily se například roušky.

Děti se vrátily do škol s tím, že si samy dělají testy na koronavirus.

Školáci v Rakousku jsou zpět v lavicích. Bezbolestné testy si dělají sami před výukou

Koronavirus

Sjezdovky a venkovní stadiony pro bruslení se mohou nyní otevřít za předpokladu rozestupů a nošení respirátorů FFP2 pro osoby starší 14 let. Nadále ale zůstávají zavřená vnitřní sportoviště a totéž platí i pro restaurace a hotely. Stravovací zařízení také budou moci i nadále vydávat jídlo mezi 6 a 19 hodinou pouze s sebou.

Zpřísněné jsou však podmínky vstupu do země. Lidé přijíždějící ze zemí s vysokým výskytem koronaviru musí povinně do desetidenní karantény. Mezi Českem a Rakouskem je uzavřeno 41 hraničních přechodů, na zbývajících 17 jsou zavedeny kontroly.

Finsko stihlo stejný osud jako ČR

Zpřísnění opatření čeká od pondělí obyvatele Finska, kde se na tři týdny zavřou bary a restaurace a starší žáci přejdou na distanční výuku. Pro mladší žáky zůstanou školy nadále otevřené.

V Maďarsku se na dva týdny uzavřou obchody vyjma těch s nezbytným zbožím a až do 7. dubna se zavřou školky a základní školy. V zemi také nadále platí zákaz nočního vycházení, je omezeno shromažďování a restaurace mohou vydávat pouze jídlo s sebou.

Lockdown vydrží Česko ekonomicky do poloviny roku, tvrdí Schillerová

Domácí

V Česku se mezitím spekuluje o tom, co bude následovat, až skončí platnost omezení, která platí do 21. března.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že pokud se situace zlepší, bude možné zrušit ta nejstriktnější opatření, jako je například omezení pohybu v katastru obce.

V opačném duchu se ve čtvrtek ve Sněmovně ale vyjádřil premiér Andrej Babiš (ANO), který řekl, že lidé s rozvolňováním nemají počítat.

Po třech týdnech se podle Babiše neuvolní nic

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám