Hlavní obsah

Nejsme donašeči, kárá Macron Johnsona

Spor mezi Francií a Británií graduje. Paříž v pátek v reakci na „nevhodný“ dopis britského premiéra Borise Johnsona zrušila pozvání britské ministryně Priti Patelové na zítřejší schůzku o migraci.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

V Calais na ní měli ministři pro migraci z Británie, Nizozemska, Německa a Belgie jednat společně se zástupci Evropské komise. Francouzský prezident Emmanuel Macron setkání svolal po středečním neštěstí, při kterém v Lamanšském průlivu zemřelo 27 migrantů.

Johnson vyzval Macrona, aby obě země uzavřely dohodu o navracení migrantů, na jejímž základě by Francie přijímala nazpět běžence, kteří se přes Lamanšský průliv dostanou do Spojeného království. Podle Johnsona by také oba státy měly zavést společné hlídky, které zabrání většině lodí odplout z francouzského pobřeží. To však někteří francouzští politici vidí jako omezování národní svrchovanosti.

Macron dopis nepovažuje za seriózní. „Překvapuje mě, když se věci nedělají vážně. Mezi lídry nekomunikujeme prostřednictvím tweetů nebo zveřejněných dopisů, nejsme donašeči,“ prohlásil. Mluvčí francouzské vlády Gabriel Attal dopis označil za „nevhodný“.

Macron udělil biskupovi Malému francouzský Řád čestné legie

Domácí

Francouzský ministr vnitra Gerald Darmanin už ve čtvrtek řekl, že Británie migranty přitahuje kvůli pracovnímu trhu a nedělá dost pro to, aby je od nebezpečné cesty odradila. „V Británii je špatné řízení migrace,“ řekl.

Podle britského deníku The Daily Telegraph jsou výtky Paříže opodstatněné. „(Francouzi) ovšem zároveň krizi vědomě podněcují. Tamní úřady jen přihlížejí, jak migranti lezou do chatrných člunů, a jejich loďstvo je doprovází mimo francouzské vody. Nechávají na britských úřadech, aby (běžence) zachraňovaly,“ napsal.

Blokáda v Calais

Vztahy mezi Británií a Francií jsou komplikované i v dalších oblastech, jako například kvůli obchodnímu napětí v Severním Irsku způsobenému brexitem, nedávno uzavřenému obrannému paktu mezi Spojenými státy, Británií a Austrálií (který vedl ke zrušení miliardového kontraktu na dodávku francouzských ponorek Canbeře) a v neposlední řadě kvůli rybolovu.

Francouzští rybáři v Calais v pátek zahájili blokádu příjezdu k tunelu pod Lamanšským průlivem, který spojuje Francii s Británií. Dopoledne nejprve zabránili britskému nákladnímu plavidlu zakotvit v bretaňském přístavu. Poté na svých lodích blokovali trajekty u Calais a Ouistrehamu.

Francouzští rybáři protestují kvůli sporu o rybolov. Chystají blokádu přístavů i Eurotunelu

Evropa

Rybáři s červenými světlicemi ráno kroužili u břehů přístavu Saint-Malo a jednomu plavidlu znemožnili zakotvit v přístavu. Později se přesunuli ke Calais, kde šest rybářských člunů po dobu 90 minut blokovalo trajekty, které mířily k francouzským břehům.

Rybolov byl jedním z hlavních bodů sváru před přijetím pobrexitové obchodní dohody mezi Bruselem a Londýnem. Británie a Francie se nakonec dohodly na vytvoření licenčního systému, který rybářům umožňuje lovit ve vodách druhé strany.

Paříž tvrdí, že Londýn a ostrov Jersey, který je součástí Normanských ostrovů, jež jsou britským závislým územím, nedodržují dohodu. Francouzským rybářům prý dluží desítky rybolovných licencí. Londýn tvrdí, že pobrexitová ujednání dodržuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám