Hlavní obsah

Nejednotná slovenská opozice může darovat vítězství Směru

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Když byl na Slovensku v roce 1998 odstaven od moci Vladimír Mečiar, bylo k tomu zapotřebí širokého spojení opozičních stran ve Slovenské demokratické koalici (SDK). Před únorovými parlamentními volbami na Slovensku k vytvoření podobné koalice nedošlo, čímž by mohla opozice lehce darovat vítězství opět straně Směr-sociální demokracie.

Foto: David W Cerny, Reuters

Předseda Smeru-SD Robert Fico a místopředseda partaje pověřený sestavením nové vlády Peter Pellegrini

Článek

Podle průzkumů veřejného mínění si Směr stále udržuje dostatečný náskok, aby vítězství z roku 2016 obhájil.

Bylo by to však nejspíš s výsledkem horším než 28 procent hlasů, který měla strana posledně. Navzdory masivní kampani postavené na hesle Zodpovědná změna voliči reagují na korupční skandály posledních let a Směr má podle průzkumů šanci na výsledek kolem 20 procent.

Padesátidenní moratorium na volební průzkumy na Slovensku zatím nebude

Evropa

Pellegrini místo Fica

Preference Směru by byly pravděpodobně ještě nižší, kdyby nejsilnější vládní strana v rámci „zodpovědné změny” nepostavila do čela kandidátky populárního premiéra Petra Pellegriniho (44). Předseda strany Robert Fico (55) figuruje na druhém místě kandidátky. Tento fakt je podle politologů šikovným tahem.

„Pellegrini předběhl Fica v popularitě. Je to dobrý signál pro voliče,“ řekl agentuře SITA politolog Tomáš Koziak.

Po vraždě novináře Jána Kuciaka v únoru 2018 byl tlak natolik silný, že Fico v zájmu zklidnění situace odstoupil z čela vlády.

Martinka se asi dívala, jak Marček střelil Janka, řekla matka Kušnírové k výpovědi obžalovaného

Evropa

Koziak však upozorňuje, že Fico nadále stojí v čele nejsilnější vládní strany. „V rámci strany je Fico stále jedničkou a o žádnou moc v rámci Směru nepřišel. Pellegriniho v čele kandidátky je potřeba vnímat, jako symbolické gesto vůči veřejnosti a voličům Směru, nikoliv jako vyjádření toho, že se v rámci strany mění mocenské poměry,“ dodal politolog.

Politický analytik Ján Baránek upozornil, že v případě vítězství Směru, vládu nemusí sestavovat Pellegrini. „Pověření může klidně převzít Fico,“ konstatoval.

Téměř pětina mladých Slováků inklinuje ke krajní pravici, podpořila by Kotlebu

Evropa

Baránek by v takovém případě nevyloučil ani možné povolební jednání Směru s extremistickou stranou Lidová strana Naše Slovensko (LSNS). „Pokud by k tomu došlo, nemusí se mluvit přímo o koaliční vládě, ale o tiché podpoře,“ dodal Baránek pro server pravda.sk.

Hrozí rozkol

Jednání s LSNS Mariana Kotleby však lídr kandidátky Směru premiér Pellegrini důrazně odmítá. „Já si nedovedu představit a nikdy nebudu souhlasit s tím, aby Směr tvořil jakoukoli koalici, otevřenou či tichou, s těmito lidmi,“ zdůraznil v televizi Markíza Pellegrini, který je rodákem z Banské Bystrice, někdejšího centra protifašistického Slovenského národního povstání.

Baránek připouští rozkol ve Směru, pokud by Fico začal jednat s LSNS. „Není vyloučeno, že Pellegrini v takovém případě ze strany odejde. Vládu by měl sice po případném vítězství sestavovat současný premiér, ale logika v politice nefunguje tak, jako skupinové zájmy stran,“ řekl.

Nejdůvěryhodnější osobností politiky je pro Čechy Čaputová, vystřídala Zemana

Domácí

Skrytý volič

Baránek upozorňuje, že hodně bude záležet na tom, kolik mandátů získá ve volbách LSNS. „Stále nedovedeme odhadnout, zda funguje efekt skrytého voliče jako před posledními parlamentními volbami. Tehdy dosáhli Kotlebovci vyšší výsledek, než ukazovaly průzkumy,“ konstatoval politický analytik.

V roce 2016 získala LSNS osm procent hlasů. Podle posledních průzkumů popularita Kotlebovy strany stoupá a letos může získat 12 i víc procent. Může se projevit již zmíněný efekt skrytého voliče. Pokud by s LSNS nikdo nechtěl jednat, ale strana by zaznamenala výrazný úspěch, může podle Baránka nastat po volbách patová situace.

Reklama

Výběr článků

Načítám