Hlavní obsah

Nedbalost nebo žhářství. Za požáry v Chile mohou podle úřadů lidé

Rozsáhlé požáry v Chile, s nimiž už týden bojuje skoro 3000 hasičů a dobrovolníků, si vyžádaly nejméně pět obětí na životech. Oheň zničil téměř 150 domů a kolem 1900 kilometrů čtverečních lesů a luk, což je téměř čtyřnásobek rozlohy Prahy. Chilská vláda požáry označila za jedny z nejhorších v historii země a uvedla, že za nimi stojí lidé. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Stringer, Reuters

Požáry v Chile

Článek

„Původcem většiny požárů jsou lidé. U některých mohlo jít o nedbalost, u jiných o žhářství,“ řekla prezidentka Michelle Bacheletová, která postupně navštěvuje zasažené kraje.

Ministerstvo vnitra sdělilo, že zatčeno bylo deset osob. Dvě dnes úřady obvinily ze žhářství, a to v regionu Maule a v oblasti Linaresu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lesní požáry v Chile sežehly přes sto vinicVideo: Reuters

Státní zástupce jednoho z nejpostiženějších regionů O’Higgins uvedl, že příčinou požárů mohl být špatný stav elektrické sítě, která vede příliš blízko lesních porostů.

Právě Maule a O’Higgins v centrální a jižní části Chile jsou nejhůře zasaženými kraji. Až 36 ohnisek z asi 85 místních požárů se stále nepodařilo dostat pod kontrolu. Předpověď počasí přitom není příznivá: žádné srážky a teploty téměř 40 stupňů Celsia. Směr větru se navíc často mění.

Kouř je někdy cítit až v metropoli Santiagu. Oheň ohrožuje i obydlené oblasti, z nichž bylo proto preventivně evakuováno několik stovek lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Požáry v ChileVideo: Reuters

Proti požárům v Chile bojují i odborníci z Mexika či Francie. Od středy bude s hašením pomáhat i největší hasicí letoun světa, předělaný Boeing 747, který je schopen pojmout přes 70 tisíc litrů vody.

Stroj se podle chilského tisku osvědčil například v Austrálii a v Izraeli. Zapůjčila jej chilská emigrantka Lucy Avilésová, která nyní žije v USA, a její manžel Benjamin Walton, vnuk zakladatele sítě supermarketů Walmart.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám