Hlavní obsah

Návštěvu Riceové v Británii provázely protesty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIVERPOOL

Varování před možnými protesty muslimů a protiválečných aktivistů donutilo americkou ministryni zahraničí Condoleezzu Riceovou odříct páteční návštěvu mešity v Británii. Na přednášce v severoanglickém Blackburnu obhajovala americkou politiku na Blízkém východě. Odmítla obvinění, že USA  vydávají podezřelé do zemí, kde je povolené mučení a obhajovala věznění podezřelých na základně Guantánamo.

Článek

Riceová musela z bezpečnostních důvodů zrušit plánovanou návštěvu mešity. Její vedení totiž dostalo informace, že by během setkání s ministryní mohli do budovy vpadnout muslimští protiváleční demonstranti. Proti Riceové oznámila protesty protiválečná organizace Stop the War. Svolala je jak do Blackburnu, tak do Liverpoolu. Demonstranty potkala při návštěvě místní školy, kam musela vstoupit bočním vchodem.

"Lidé mají plné právo protestovat. Moje role je mimo jiné v tom, že odpovídám na otázky ohledně zahraniční politiky a že se ji snažím vysvětlit lidem, kteří s ní nesouhlasí," řekla Riceová novinářům během návštěvy letecké továrny. Připomněla, že měla nedávno velmi tvrdou debatu se studenty jedné australské univerzity.

Riceová obhajovala politiku USA

Na přednášce v komplexu firmy British Aerospace Riceová řekla, že USA jsou zemí práva a zákonů a že je za všech okolností dodržují. "Chceme, aby teroristé, které zajmeme, byli za své zločiny postaveni před soud," řekla s tím, že USA se nehodlají stát "světovým žalářníkem".

Vyzvala posluchače, aby přijali myšlenku, že USA "bojují nový typ války" a že by američtí občané vládu tvrdě kritizovali, kdyby propustila zadrženého teroristu ještě před tím, než se ujistí, že už nemá žádnou informaci, která by mohla zabránit dalšímu útoku, nebo kdyby se tento propuštěný podílel na nějakém dalším útoku.

Británie kritizuje zadržování podezřelých na Guantánamu už delší dobu a premiér Tony Blair označuje Guantánamo za anomálii, která by měla být co nejdříve skončena. Chápe ale důvody, které USA ke zřízení této věznice vedly. Své vlastní občany Británie už z Guantánama získala zpět a okamžitě je propustila.

Riceová obhajovala také rozhodnutí americké firmy Boeing neposkytnout Britům veškerou dokumentaci k vyvíjenému letadlu JSF, které má být vyráběné i v Británii. Každá země si prý musí chránit svou technologii. Spojené království kvůli tomu zvažuje zrušení kontraktu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám