Hlavní obsah

Návrat dětí v USA do lavic komplikuje nová vlna

Nová vlna epidemie covidu-19 ve Spojených státech nestaví do složité situace jen místní nemocnice, ale i školy. Ty na mnoha místech kvůli velkému riziku šíření nákazy odkládaly start výuky po vánočních prázdninách nebo připravovaly přechod na dálkovou výuku. Někteří činitelé zároveň ujišťovali rodiče, že se nemusí bát posílat své děti do tříd.

Foto: Brittainy Newman, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Podle agentury Reuters se kvůli rozmachu koronaviru posouval návrat vyučování ve školách od Massachusetts přes Michigan až po Washington. Zpravodajský server Axios s odvoláním na specializovaný web Burbio uvádí, že nejméně 2100 škol v USA nejspíš zůstane tento týdne zavřených nebo začne nový rok pouze s on-line výukou.

Trasování žáků zpružní nová aplikace

Domácí

Na některých místech školy požadují, aby se žáci nechali před návratem do třídy otestovat na koronavirus. Ve Washingtonu, D.C. musí zaměstnanci státních škol a všech 51 000 studentů před odloženým středečním startem výuky nahrát výsledek testu do speciální databáze. Podobný systém zavádí Kalifornie, kde úřady slíbily, že milionům žáků základních škol nabídnou bezplatně testovací sady na domácí použití.

Podobné komplikace zažívaly školy v USA už při loňském zimním náporu covidu-19 nebo po letní vlně epidemie způsobené koronavirovou variantou delta. Nyní země za rychlého šíření varianty omikron registruje suverénně nejvyšší denní počty infekcí od začátku pandemie a potýká se mimo jiné s nedostatkem testovacích kapacit. Nákaz přitom přibývá prakticky ve všech státech USA.

„Máme tady hodně covidu... nebude to hladký začátek,” řekla Reuters mluvčí školského úřadu v kalifornském okrese Alameda Michelle McDonaldová.

Koronavirem se nakazil téměř každý čtvrtý Čech, očkované jsou skoro dvě třetiny

Domácí

Činitelé na federální úrovni nicméně ujišťovali, že návrat dětí do školních lavic je správná cesta. Ministr školství Miguel Cardona řekl, že „to můžeme udělat bezpečně”, zatímco vrchní vládní epidemiolog Anthony Fauci označil obnovení klasické výuky za „dostatečně bezpečné” při zohlednění negativního efektu drastičtějších opatření.

Nový starosta New Yorku Eric Adams pak vyzval rodiče, aby neměli v této souvislosti obavy. „Nejbezpečnější místo, kde mohou děti být, je ve škole. Počet přenosů je nízký,” řekl televizi ABC. New York přitom zaznamenává několikanásobně více nákaz než kdy dřív.

Školy se zde v pondělí otvírají podle původního plánu, počítá se nicméně s intenzivnějším testováním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám